Популациона политика, како ускладити жеље и могућности

Влада Србије формирала је Радну групу за дневно праћење примене Закона о финансијској подршци породици са децом на чијем је челу министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Радна група ће анализирати и пратити примену Закона и предлагати евентуалне измене и допуне у складу са економским потенцијалима државе, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

"Видећемо како ће у наредном периоду овај закон да се рефлектује на наталитет, а мењаћемо га с времена на време у зависности од резултата примене и у складу са економским могућностима наше земље", рекао је Ђорђевић на конференцији за новинаре у Влади Србије где је одржан први састанак Радне групе.

Ђорђевић је министарки Ђукић Дејановић и члановима Радне групе пожелео успех у раду и изразио уверење да ће резултати популационе политике коју спроводи Влада Србије дати позитивне резулате у наредним годинама.

Ђукић Дејановић је рекла да имплементација овог Закона, чије су измене и допуне усвојене пре три месеца, изискује објективност, те да ће Радна група правити реалне процене о његовој примени.

''Нема дилеме да је пронаталитетне политика један од приоритета ове владе, али дилема је само како ускладити најбоље жеље и тенденцију увећавања финансијских давања са реалним финансијским могућностима'', навела је министарка.

Како је рекла, чланови Радне групе биће представници Министарстава за рад и финансија, као и републичких завода за статистику и за социјалну заштиту.

Додала је да ће министар Ђорђевић, али и јавност бити редовно информисана о активностима Радне групе.

Нема могућности за изједначавање породиљских примања

Министарка Ђукић Дејановић је изјавила да држава нема финансијских могућности да изједначи породиље тако да свака прима минималну просечну зараду док је на породиљском одсуству.

У одговору на питања новинара, Ђукић Дејановићева је прокоментарисала предлог Иницијативе "Маме су закон" о увођењу обавезног минималца за породиље којим би се регулисало да ниједна породиља у Србији не би смела да прима мање од минималне просечне зараде за време породиљског одсуства.

"Сагласна сам да треба водити рачуна о достојанству примања, али немамо могућности да изједначимо све жене", рекла је министарка на конференцији у Влади Србије поводом формирања Радне групе за дневно праћење примене Закона о финансијској подршци породици са децом.

Ђукић Дејановићева је указала да, будући да се шири обим права и повећава број жена које примају надокнаде, треба узети у обзир и систем праведности, а не, како каже, "само жеље да надокнаде не буду јако ниске".

"Породиља, која је радила неколико месеци, можда је оштећена за 1.000 динара месечно, што свакако није мало, али она по другим основама добија значајно више него што је имала до сада", навела је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво