Фотографије на ивици живота

Све више људи у свету страда приликом покушаја да направи што атрактивнији селфи. Прошле недеље је младић из Београда пао са литице на Тари, а дан после у Португалији је погинула и жена покушавајући да направи селфи на 27. спрату. Проверавали смо где је граница и зашто су људи спремни да ризикују живот због фотографије.

Ако нема селфија са пута на друштвеним мрежама, онда се, кажу, није ни путовало. Потрага за добром фотографијом може да буде забавна, али и опасна - за шест година, селфи је однео 259 живота. Иако жене праве више селфија него мушкарци, истраживања показују да су мушкарци склонији ризику.

На мостовима, високим зградама, али без иједне ризичне ситуације, сликала се и дугогодишња травел блогерка Дијана Коцић. За добру фотографију, каже, услов није ризик.

Неопходно је, каже, ухватити добар кадар и позабавити се кадрирањем на квалитетан начин.

"За то је често потребно само да телефон ставимо изнад или да узмемо 'го-про' камеру, да нас она услика са неке друге дестинације, односно да неко држи камеру под другим углом и да ће та фотографија изгледати једнако атрактивно, као и нешто што би подразумевало да се нагнамо корак назад, што нас може довести у неку небезбедну ситуацију", објашњава Дијана.

Несреће приликом фотографисања најчешће се дешавају утапањем, руковањем ватреним оружјем, на шинама испред воза који је у покрету и падом с велике висине.

"Селфи је данас мода. И ниједна туристичка тура не може да се замисли без селфија, посебно за госте који долазе из Азије, јер они који имају проблем са енглеским језиком, они чешће фотографишу и чешће праве селфије", преноси своја искуства туристички водич Маја Роган.

Остао је запамћен случај тинејџерке из Краљева, која је пала са терасе на другом спрату, али и тинејџера из Ниша, ког је ударила струја јачине 25.000 волти, док је покушавао да се слика на вагону.

На опрез се углавном заборавља због жеље да се постави занимљива слика на друштвеним мрежама.

"Прављење селфија на тим ризичним местима, која могу да буду опасне по живот, пре свега представља потребу да се направи фотографија која је различита, која је посебна, која је ретка. Имамо потребу да себе покажемо у што бољем светлу, да смо врло интересантни, јер су други пријатељи са нама, да смо храбри, зато што на таквим местима правимо", указује психијатар др Марјана Тркуља.

На опасним местима у неким земљама увели су и зоне без селфија. Па је таква зона, на пример, уведена у држави Њујорк, на једном од најпосећенијих водопада, због смрти четири особе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво