Одржана прва седница новог сазива Сената Београдског универзитета

Сенат Универзитета у Београду одржао је прву, констититивну седницу у новом сазиву на којој је најављено веће ангажовање представника студената у раду универзитета, Закон о студентском организовању, нове квоте за мастер студије и Платформа за отворену науку – платформа за слободан приступ научним радовима. До 24. октобра траје други уписни рок на мастер и докторске студије.

Увођењем платних разреда, за обављење послова васпитача, неће бити довољне само основне студије. Зато је Учитељски факултет затражио још 120 места за мастер студије.

"Наравно цела процедура мора да се заврши и на Већу групација и на Сенату и у Комисији за акредитацију. И за очекивати је да ћемо то за месец два успети да завршимо, а и онда бисмо правили додатни ванредни уписни рок у сагласности са Ректоратом, односно Универзитетом", наводи Данимир Мандић, декан Учитељског факултета.

Сенат Универзитета у Београду је одобрио факултетима, који нису попунили квоте, да распишу други уписни рок за мастер и докторске студије. Места је остало и на основним студијама, што је последица, кажу професори, демографског пада, али и све мање кандидата који могу да се квалификују за упис на факултете.

Једно од могућих решења проблема је и повећање броја страних студената. А они који се баве науком, убудуће ће брже и лакше долазити до жељених наслова. Министартсво просвете је летос усвојило Платформу за отворену науку, па је пред Универзитетом и да је реализује.

"И униврезитети и друге научно-истраживачке организације ће бити у обавези да до 2020. године учине све своје научно-истраживачке резултате доступне, значи да су за широку јавност и на тај начин се и повећава и видљивост тих резултата и ми смо онда део Европског истраживачког простора и земља која у потпуности подржава отвореност научно-истраживачких података", наводи Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду.

Исто тако, биће доступни и примарни подаци на основу којих су ти радови написани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се