Број корисника социјалне помоћи се не смањује

Међународни дан сиромашних свет ове године дочекује са две милијарде и двеста милиона људи који немају довољно за основне потребе. Према европској статистици, Бугари, Румуни, Грци и Хрвати налазе се међу народима који имају највећу стопу ризика од сиромаштва у ЕУ.

Арсенијевићи живе на селу, али немају земљу ни стоку. Здравље ни млађе не служи најбоље. Једино сигурно примање у кући је Гојкова пензија.

"Ја издржавам њих пензијом од 14.000. Свака помоћ је добродошла", прича Гојко Арсенијевић.

Помоћ је увек добродошла и Ромима. Зато је Стална конференција градова и општина потписала уговоре са 11 градова и општина за израду урбанистичких планова како би се уредила њихова насеља. Треба и да олакша озакоњење 1.000 објеката.

"Канализацију немамо, пут је мало сређен, улично светло имамо, дом здравља немамо, школа нам није урађена", пожалио се један становник ромског насеља.

Ни слика са запада Србије не охрабрује. У Ужицу је готово 1.100 корисника Центра за социјални рад. За најугроженије, из локалног буџета, годишње се издвоји готово 80 милиона динара.

"Осим средстава издвојених из буџета града, издвојена су и средства из Министарства и то у износу од 4,5 милиона динара за 300 лица са наше територије, најугроженијих лица", каже Јелена Суботић, правник у Центру за социјални рад Ужице.

И поред тога, број корисника се не смањује.

"Да ли је то стварна потреба или је то велико 'скривено сиромаштво' које има у сваком граду, па и у нашем, и друго – да ли су спискови које добијамо од Центра за социјални рад, корисника тих помоћи реални. Зато смо у овој години кренули да извршимо ревизију тих спискова", наглашава Видоје Дрндаревић, члан Градског већа задужен за бригу о породици и социјалним питањима.

На списковима је највише многочланих породица, самохраних родитеља и особа са инвалидитетом. Најугроженији су они који живе на селу, стари, деца и млади.

"Добра прилика је најављена измена и допуна Закона о социјалној заштити, ми смо у том смислу дали један број препорука и иницијатива, пре свега оних које се односе на релаксирања имовинских услова за остваривање новчане социјалне помоћи, посебно за најстарије и најсиромашније грађане. Када говоримо о најмлађима, ту је политика запошљавања, активне мере запошљавања – са посебним фокусом на младе људе", истиче повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Србија овај 17. октобар дочекује са податком да готово 270.000 корисника прима новчану социјалну помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво