Радојичић с делегацијом Пекинга: Поносни на пријатељство двеју земаља

Челници Београда и Пекинга састали су се на маргинама Форума градоначелника главних градова Централне и Источне Европе и Кине (16+1), где су разговарали о изузетно добрим односима српске и кинеске престонице, као и о културним манифестацијама које о томе сведоче.

"Поносни смо на пријатељство између наших народа, наших председника и наших градова", поручио је градоначелник Зоран Радојичић.

"На овом пријатељству градимо изузетно важну привредну сарадњу за нашу земљу. Форум градоначелника 16+1 био је одлична прилика да презентујемо велике пројекте, са уверењем да ћемо заједно остварити много нових пројеката попут ових које радимо сада", рекао је Радојичић.

Заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг захвалила је на гостопримству, срдачном дочеку и одличној организацији форума и пренела поздраве градоначелника Пекинга и оценила да два града имају јако лепу и успешну сарадњу већ дуги низ година.

"Београд је први град у Европи са којим је Кина 1980. године склопила пријатељске односе. У овом форуму учествује велики број чланова наше делегације, представника медија, привреде, ту је око 70 људи. Хвала вам на оваквој основи за сарадњу и спровођење свега што смо се договорили", рекла је Вангова.

На састанку је оцењено да је један од најзначајнијих догађаја који је реализован у сарадњи са Пекингом манифестација културног, спортског и привредног карактера "Дани Пекинга у Београду", а било је речи и о организовању узвратне манифестације "Дани Београда у Пекингу", која би могла да се одржи следеће године.

Вангова је искористила прилику да делегацију Београда, са градоначелником на челу позове да Србију представе и на Сајму у Пекингу 2019. године, где се очекује учешће више од 100 земаља. Током 126 дана, овај сајам посети 16 милиона посетиоца.

"Прилика да промовишемо наш град и земљу на овако значајном скупу је веома важна. Поред великих инфраструктурних пројеката, Кина је важан партнер и у области туризма. Разговарао сам са градоначелницима Загреба и Сарајева о обједињавању туристичке понуде ка кинеском тржишту", истакао је Зоран Радојичић.

Како је додао, градоначелник Подгорице је такође заинтересован за такву сарадњу.

"Из угла Кине, ми смо мале земље и њихови туристи су заинтересовани да, када дођу на тако далеку дестинацију, онда обиђу цео регион", нагласио је Радојичић.

Подсетио је да је размена туриста у региону јако значајна, посебно имајући у виду да је у првих седам месеци ове године нашу престоницу посетило 25.000 Кинеза, што Кину ставља на друго место по броју туриста који нас посете.

"Желимо да се тај број повећа", закључио је градоначелник Београда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи