Србија у борби против сиромаштва

Уједињене нације прогласиле су 17. октобар за Светски дан борбе против сиромаштва. Помоћ државе становништву у наредном периоду требало би да ублажи настанак новог сиромаштва, рекла је Сузана Пауновић.

Обележава се у тренутку када је велики број оних који немају могућности да задовоље основне животне потребе и живе испод границе сиромаштва, изјавила је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

У Србији новчану социјалну помоћ прима 267.949 корисника. Подаци показују да је најугроженије становништво које живи на селу, деца и млади, необразовани, незапослени.

У веома тешком положају су и многочлане породице, самохрани родитељи и особе са инвалидитетом и њихове породице.

Помоћ државе становништву у наредном периоду требало би да ублажи настанак новог сиромаштва, али и да најугроженије категорије становништва заштити од погоршања положаја, подсетила је Пауновићева.

Светска банка: Половина грађана живе са мање од 5,50 долара дневно

Упркос напретку у смањењу екстремног сиромаштва, скоро половина светског становништва жива са мање од 5,50 долара дневно. Тенденција раста сиромашних се наставља у богатим светским економија, објавила је Светска банка, преноси Фена.

У свом полугодишњем извештају банка је објавила ширу анализу сиромаштва како би показала заостајање неких држава, иако је део оних који живе у екстремном сиромаштву, зарађујући мање од 1,90 долара дневно, наставио да опада у последњим годинама.

На основу проширених критеријума сиромаштва, у извештају је установљено да је број сиромашних широм света још "неприхватљиво висок", док се плодови економског раста "неравномерно деле".

Иако је глобални економски раст у последњим годинама успорен, укупан број људи који живе у сиромаштву опао је за више 68 милиона између 2013 и 2015. године, што је бројка равна становништву Уједињеног Краљевства или Тајланда. 

Упркос побољшањима, у извештају се наводи како тренутни трендови показују да би циљ Светске банке на смањењу глобалног сиромаштва на мање од три посто светског становништва могао бити недостижан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи