Српске породице у селу Граце страхују од упада косовске полиције

У кућу породице Поповић у Грацу, селу између Митровице и Приштине, пре неколико дана упала је полиција. Тражила је оружје. Ватреног оружја није било, али је ухапсила власника куће, против којег су подигнуте кривичне пријаве. Поповићи и њихове комшије страхују од новог упада.

Када вам упадне у кућу десетак полицајаца и почну претрес, не можете да се осећате спокојно, а поготово када знате да ништа нисте згрешили. Поповићима у Грацу, упали су у по бела дана.

"Тражили су неке пушке, пиштоље. Ево и дан данас ме прате, ево већ трећи дан. Одузели су ми ваздушну пушку и један пендрек. Они кажу да је полицијски, а ја сам га пронашао поодавно, још пре 20 година", каже Бранислав Поповић.

У породицу Поповић и њихове комшије увукао се страх, да се долазак полиције не понови.

"Не знамо да ли ће у пола ноћи да нам упадну, у пола дана, као што су онога дана. Толики притисак врше на њега, ево већ три године. То више није нормално", прича Стана Поповић.

У јавном извештају полиција наводи да је у Грацу ухапсила осумњиченог Србина и да је претресом његове куће запленила ваздушну пушку и гумени пендрек. Тужилац је одлучио да ухапшеног уведе у редовну процедуру. А то значи да су против Поповића поднете две кривичне пријаве.

Поповић је два старија сина преселио у Београд. Како би, каже, барем њих ослободио притиска. Не зна тачно шта може да буде повод за упад полиције и притиске о којима говори.

Каже да је највероватније то што не продаје кућу. А кућа и имање Поповића налазе се на уласку у село, уз сам магистрални пут.

"Ово је село било велико пре рата, нажалост, данас је сведено на 20-30 домаћинстава, са 20 ученика, којих је сваке године мање и мање. Албанци купују овде земљиште, продају им се куће и сваким даном видимо истакнуте табле 'продаја'", истиче директор Основне школе у Грацу Десимир Миљковић.

Албанци су послератном куповином српских имања у Грацу, утростручили свој број, у односу на преостале Србе.

Граце је једно од неколико села између Митровице и Приштине у којима су Срби остали да живе и након сукоба. Срба још има у Бабином Мосту, Прилужју, Племетини, Јаниној води и Црквеној Водици и Гојбуљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво