Хургада, омиљено египатско летовалиште Срба

Србија и Египат ове године обележавају 110 година дипломатских односа. Економска сарадња унапређена је уговором о поновном извозу наше пшенице у ту земљу. С друге стране, Србија је међу десет земаља из којих долази највише туриста у земљу фараона. Годишње у просеку 20.000, а неки се враћају и више од двадесет пута.

Око 500 километара од египатске престонице је Хургада. Седамдесетих је била рибарско село, сада је једно од најзначајнијих летовалишта на Црвеном мору. У граду живи око 200.000 људи, а у јеку сезоне и десет пута више. Египат највише воле Немци, Французи и Холанђани, али и Срби.

"Овај благи ветар, суви ваздух и специфична клима чине да се човек заиста може фантастично опустити", објашњава туриста из Србије Младен Лукач.

На 45 километара обале више од 250 хотела. Најтоплије море на свету, кажу, има седам боја. Бели песак, палме, роњење, необична фауна, мириси Оријента, начичкани базари са обавезним ценкањем – разлози су што је 20.000 туриста из Србије, до почетка септембра, летовало у Египту.

"Сад имамо седам авиона недељено, али то је недовољно. Треба више. Надам се да ће 'Ер Србија' почети да ради са 'Ер Каиром' да имамо више авиона", нада се туристички водич Мохамед Јусри.

Египат и Србија су искрени пријатељи, каже начелник округа Хургаде и Црвеног мора.

"Египћани никад не забораваљају своје пријатеље, нарочито оне који су им пружили руку у кризним ситуацијама. Египат је 1967. године прошао кроз мрачан период и Југославија је била држава која га је снажно бранила. Египат то никад није заборавио", каже начелник округа Хургагда и Црвено море Ахмед Абдулаха.

Са више од 300 сунчаних дана годишње, посетиоци Хургаде могу да упознају богату историју земље на чијој је територији рођена једна од најстаријих цивилизација света. У Египту, међу 80 милиона становника, живе и 73 бедуинске породице. Једна је хришћанска.

Људи и времена се мењају али оно што увек остаје исто јесте живот у пустињи. Бедуински начин живота значи да се вековима ништа не мења. Религија и језик остају исти али и стална жеља за непрегледним пешчаним пустињиским пространствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво