Куршумлија, представљен Извештај о насиљу над ЛГБТ особама

Најновији Извештај о инцидентима над ЛГБТ особама мотивисаним хомофобијом и трансфобијом у Србији, који је резултат рада београдског ЛГБТ удрузења "Да се зна!" представљен је у Куршумлији. Према извештају, за готово годину дана забележено је више од 20 случајева насиља и дискриминације према припадницима геј популације.

Представљајући Извештај, настао на основу мониторинга и документовања евидентне мржње према припадницима ЛГБТ популације, председница београдског удружења „Да се зна", Драгослава Барзут, навела је да је у периоду јануар-новембар прошле године евидентирано 20 злочина из мржње, два дискриминиторна инцидента и пет случајева говора мржње.

Навела је да је у Београду евидентирано 18 случајева "злочина из мржње" и повезаних инцидената, у Новом Саду један случај "злочина из мржње", Нишу, два Суботици четири, а у Пожаревцу један.

Како је рекла Барзут, извештај није показао ниједан случај угрожавања припадника геј популације у сеоским срединама.

Подсетила је да је "злочин из мржње" уведен у легислативу Србије 2013. године, али од тада до данас, како је казала, није донета ни једна пресуда по том основу.

Изнела је и податак да је међу починиоцима таквог злочина из мржње забележен случај, на пример, једног јавног службеника.

Радовић: Стање права ЛГБТ популације у Топличком округу иде у позитивном смеру

ЛГБТ активиста Стефан Радовић из Куршумлије је говорио о стању права ЛГБТ популације у Топличком округу, које се, како је оценио, мења у позитивном смислу.

У очекивању да то стање буде још боље, Радовић је као проблем навео то што се ЛГБТ особе са тог подручја тешко одлучују да се обрате институцијама због неспремности да открију своју опредељеност.

Сматра је стога потребно подизање нивоа свести код свих грађана, да се спречи дискриминација људи на основу личног опредељења.

Зато, рекао је, циљ овог скупа је да се укаже да су разговор и едукација кључ промене свести код људи.

Посебно је указао да је геј особама у мањим срединама тешко да дођу до посла.

Износећи свој лични пример, Радовић је испричао да је у тренутку када је њему било најтеже, непосредно након што се јавно декларисао да је геј, запослила га је новинска агенција Танјуг.

Иако, како је рекао, више не ради за Танјуг, Радовић каже да му је за време док је радио то било веома значајно за егзистенцију.

"Позитиван пример Танјуга би требало да следе сви у Србији", истакао је Радовић.

Похвалио и однос институција у Куршумлији према припадницима ЛГБТ популације, као што су Дом здравља и Центар за Социјални рад.

Реч је, како је рекао, о институцијама којима се по правилу ЛГБТ особе прво обраћају.

У позитивном смислу је поменуо и Полицијску управу у Прокупљу, те истакао да Куршумлија, иначе, његов родни град постаје полако једна од најсавременијих општина када се ради о прихватању припадника геј популације.

"Након ове едукације идемо да шетамо Куршумлијом, слободно попут свих грађана и грађанки", додао је Радовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво