Новине у инспекцијском надзору, ко ће бити "субјект од поверења"

После три године примене, почела је јавна расправа о изменама Закона о инспекцијском надзору. Закон који је увео обједињени надзор инспекција, уз нова решења треба додатно да олакша рад и привредника и инспектора. Уз јачање саветодавне улоге инспектора, предлог је и да предузећа могу добити статус "субјекта од поверења".

Иако често намерно, фирме крше прописе и кад тога нису свесне. Да ли имају стару или нову налепницу о забрани пушења, шта пише на вратима ресторана, све то може бити разлог казне.

Вера Божић Трефалт из Туристичке инспекције каже да треба да се истакне радно време, да има оних који кажу да нису знали да баш на вратима оно треба да буде истакнуто, него на другом месту.

"Долази и до честе промене прописа, али ни они сами нису довољно упућени јер су то најчешће мала и средња предузећа, где немају много запослених радника, ни времена ни могућности да се баве применом прописа", каже Весна Ристић из Тржишне инспекције.

Због тога су инспектори добили и саветодавну улогу, а са изменама закона привредници могућност да потпишу за њих повољнији споразум о признању прекршаја. Највећа новина је статус "субјекта од поверења".

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, каже да би то значило да привредна друштва, привредни субјекти који раде и имају једну позитивну историју пословања, практично могу да очекују да у наредне четири године не буду предмет инспекцијског надзора уз обавезу да спроводе самопроцењивање и једну својеврсну инспекцију свог рада.

Иако се усвајање измена закона очекује до краја године, једино ће примена те одредбе почети за две године. Надлежни су проценили да је толико потребно за проверу фирми које би стекле такав статус.

"Мислим да бисмо се сви заједно изненадили кад бисмо видели колико има непознатих добрих фирми, не говорим сад о великим фирмама које ће врло брзо испунити те услове, ја сам сигуран да постоји и велики број домаћих привредних субјеката који ће лако испунити ово и једва чекати да се почне с применом", каже Горан Ковачевић, привредник и потпредседник УО Наледа.

Да и важећи закон већ штеди време и новац, потврђује то што су у прошлој години инспекције у просеку једном посетиле неко предузеће.

Пре пет година половина анкетираних привредника је сматрала да им инспекције отежавају пословање, прошле године свега 13 одсто њих одговорило је тако.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво