Архитектонске баријере и даље проблем за особе са инвалидитетом

Према неким проценама, у Србији живи више од 700.000 особа с инвалидитетом. Проблеми са којима се суочавају су бројни. Један од највећих и даље су архитектонске баријере и недовољна подршка заједнице која би им омогућила нормалан живот и кретање, показао је Извештај заштитника грађана.

Крушевац и Крагујевац нису градови без баријера, али су међу онима који их уклањању да би особе с инвалидитетом које живе у њима могле несметано да се крећу, информишу, остварују права. 

То, међутим, није пракса у многим другим местима где се проблеми решавају ад хок и на иницијативу појединаца или удружења особа с инвалидитетом.

"Тако у само два објекта од 104 које смо обишли раде особе које користе знаковни језик. Tакође, индуктивне табле за информисање слепих, брошуре на Брајевом писму као и тактилне стазе које олакшавају комуникацију кроз објекат остале су потпуно занемарене", наводи  Тања Длеск из истраживачког тима заштитника грађана.

Иванка Јовановић из Националне организације особа с инвалидитетом Србије каже да се једном годишње ради ревизија приступачности Центра социјалне заштите и извештаји редовно показују да те установе нису доступне и да само 40 посто тих установа има лифтове.

Закон о планирању и изградњи обавезује инвеститоре да у новоизграђеним зградама обезбеде улаз и несметано кретање особама с инвалидитетом, али се о томе неретко не води рачуна. Локалне власти то правдају углавном недостатком пара и нејасним прописима.

Заменица заштитника грађана Гордана Стефановић каже да није проблем увек новац, некад је много битније да имамо свест да неке ствари треба да урадимо.

"Поред енергетске ефикасности, поред безбедности објеката, отпорности на временске непогоде ентеријера, екстеријера, приступачност је ушла у процедуре, упутства, у која је достављено јединицама локалне самоуправе када се ради пројекат или фирме за то да обавезно уврсте ове мере", указује Сандра Недељковић из Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Казна за кршење закона још ником није изречена, тврде у Канцеларији заштитника грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво