Јапан покреће нову фазу разминирања у Србији

У Министарству спољних послова сутра ће бити потписан уговор о донацији Владе Јапана у износу од 564.500 евра Међународној фондацији за јачање безбедности људи (ИТФ) за финансирање трошкова разминирања.

Церемонији ће присуствовати амбасадор Јапана у Београду Кенђи Јамада и парламетарни заменик министра спољних послова Јапана, саопштила је Влада Јапана.

Овај пројекат доприноси напорима Србије да испуни обавезе прописане Отавском конвенцијом о забрани употребе, складиштења, производње и преноса противпешадијских мина, као и њихово уништавање, и чишћење свих минираних области.

Општина Бујановац (област Туријска брда) је место овог пројекта и треба да буде очишћена од – противпешадијских мина, противтенковских мина и других импровизованих експлозивних средстава.

На овој локацији се налазе два одвојена минска поља укупне површине од 389.200 квадратних метара (220.000 квадратних метара и 169.200 квадратних метара).

Директну корист од овог пројекта ће имати 43.302 становника ове општине.

Међународна фондација за јачање безбедности људи  ће имплементирати пројекат разминирања у Србији у сарадњи са Центром за разминирање Србије (ЦЗРС).

Ова фондација реализује активности разминирања у Србији (на 6.508.394 квадратних метара) од 2003. године.

ИТФ је основала Влада Словеније као хуманирарну, непрофитну организацију како би помогла Босни и Херцеговини у имлементацији мировног споразума и подршци опоравка након сукоба.

Пројекат је финансиран од Владе Јапана и Владе Сједињених Америчких Држава у сарадњи са Центром за разминирање Републике Србије, Министарством спољњих послова Републике Србије и Министарством одбране Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво