Жртве насиља лакше до социјалне помоћи у Нишу

Насилници се, према одлуци градског већа Ниша, не сматрају делом породице при одлучивању о висини социјалне помоћи, па жртве насиља и породица имају већа права. То је усклађивање са Законом о финансијској подршци породици, који се примењује од 1. јула ове године.

Жене жртве насиља најчешће су без посла, економски зависне од партнера, насилника, због чега годинама и трпе насиље. Измена одлуке о финансијској подршци породицама са децом подразумева и измену термина "породица".

"У ставу 3 се каже да породицу не чини насилник, односно насилник у породици и његови приходи, имовина, не утичу на то да жена, жртва насиља не може да оствари неко право које јој је до тада припадало", објашњава секретар Секретаријата за дечју и социјалну заштиту града Ниша Мирјана Поповић.

Новчану помоћ жртве насиља добијају преко Центра за социјални рад. У зависности од броја деце остварују право на економску накнаду.

"Од јула имамо девет примера да се користи неко из палете тих права, а што раније нису могли да остварују, јер по ранијем Закону о социјалној заштити, жртве су могле да остварују материјалне принадлежности, али ово је нешто ново", истиче помоћник директора Центра за социјални рад у Нишу Лидија Станковић.

Татјана Николић из нишког Центра за девојке указује да је значајно да жртва буде економски обезбеђена.

"Неопходно је да жена, жртва насиља, буде и економски обезбеђена. Сваки начин на који се помогне, да ли кроз мере града или државе, је добродошао", навела је Николићева.

Закон о спречавању насиља у породици примењује се од јуна прошле године, циљеви су превентивно и заједничко деловање полиције, тужилаштва, судова, центара за социјални рад. Регистар насилника постоји, познат је институцијама.

"Оно што недостаје када се ради о судском поступку јесте то да судије замерају да одлуке доносе без саслушања самих актера тих догађаја. Ту смо спремни да предложимо одређене измене закона", рекао је председник Вишег суда у Нишу Зоран Крстић.

Полицијска управа у Нишу у овој години бележи 950 случајева насиља у породици, у 729 случајева издате су хитне мере забране приласка насилника жртви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи