Живе на земљи и од земље

Жене на селу живе теже од жена у граду, оне чине четвртину светске популације, али у њиховом власништву је само два одсто земље. У жељи да се скрене пажња на њихов тежак положај, 15. октобар је 1995. године установљен као Међународни дан сеоских жена.

Слађана Божиновић је насмејана и темпераментна. Има 48 година, званично не ради нигде, а заправо ради цео дан – у штали, на њиви, у кухињи. Такође зарађује.

"За ову годину сам узела 30.000 од кокошака, то је приход за мене. Значи, кад немаш никакво примање, то је супер", каже Слађана Божиновић.

У воћњаку у околини Вршца много жена без сталног посла не пропушта прилику да у сезони додатно заради.

"Кад се вратим кући све исто – стока, ручак, прање веша... Мислим, мукотрпан је рад на селу", истиче Светлана Станишић из села Избиште.

Иако ретко иду на одмор, никад на боловање, жене са села су скромне и не жале се превише.

"Болестан си или ниси, њива неће да чека, штала неће да чека, кажем – не живи се лоше, али може много боље", наводи Драгица Ристић из села Црнољевица.

Верица Алексић, такође из Црнољевице, каже да ради и мушке и женске послове, од ујутру па све до касно увече. Није једина.

"Баш сам пре неки дан пекла и ракију, била сам и казанџија. Ето, и тај посао сам научила", говори Борка Лукач из Избишта.

Женама је породица важна, па се многе због тога опредељују за живот на селу.

"Наша деца се школују на страни баш као и ми што смо се школовали и враћају се својим породицама, својим кућама", рекла је Наташа Радовановић из Винче.

Слађани из Округлице недостају, каже, још само снахе и унучад.

"Још више има да радим", додаје Слађана.

Родно буџетирање је од прошле године обавеза сваке локалне самоуправе. Општина Сврљиг, која има девет жена на функцијама, ту ставку издваја управо за оснаживање жена на селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво