Са медаљама око врата у припреме за нова такмичења

Осим из математике и физике, ученици Математичке гимназије све чешће доносе медаље и са такмичења из информатике. Из Букурешта су овог викенда донели четири медаље и нашли се међу првих пет европских екипа.

Задаци су им били, кажу, тежи него што су очекивали, прави изазов. Ипак, цео тим вратио се са медаљама.

"Било је врло тешко, захтевало је пуно вежбања пред такмичење, као и претходних година. Специфично је такмичење јер има велики број добрих тимова", оцењује Младен Пузић, освајач сребрне медаље.

Марко Шишовић, освајач бронзане медаље, наводи да је конкуренција била јака, да је учествовало више десетина тимова, али да су тимови из Бугарске и Русије увек фаворити.

Лазар Корсић, освајач бронзане медаље, наводи да ученици Математичке гимназије углавном воле науке које имају везе са математиком, а информатика је, како каже, једно место где се математика доста примењује.

Јован Бенгин, освајач бронзане медаље, најмлађи је у тиму и ово му је прво гимназијско такмичење.

"Такмичим се и из математике и физике, али најбоље ми иде информатика", наводи Бенгин.

Резултатом у такмичарском програмирању, млади информатичари су осми у свету, а међу првих пет екипа у Европи.

"Поготово смо поносни што нас колеге из великих земаља као што су Италија и Пољска консултују како да направе брејн сторминг који ми овде радимо. Пољска и Италија имају велики број универзитетских градова по броју становника и интересантно нам је да они питају нас за савете како да одаберу овако квалитетну екипу", истиче вођа тима, професорка Јелена Хаџипурић са Математичког факултета Универзитета у Београду.

Професори очекују и угледне математичаре из Велике Британије, а ђаци се већ спремају за међународно такмичење у Бугарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара