"Дани слободе" у Београду од 19. октобра до 1. новембра

Манифестација "Дани слободе", којом ће бити обележено 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату и сто година од ослобођења Београда у Првом светском рату, биће одржана у српској престоници од 19. октобра до 1. новембра, најавили су ученици данашње конференције у Старом двору на којој је, између осталих, говорио и заменик градоначелника Горан Весић.

"Ово је велика прослава. Славимо заиста важне дане", рекао је Горан Весић и навео да је посебно поносан што ће се по први пут, а ове године ће то бити 19. октобра и 1. новембра, на почетку првог часа у свим основним и средњим школама у Београду читати проглас који ће ђаке подсетити на значај 20. октобра и 1. новембра.

Осим традиционалног марша, у оквиру "Дана слободе" биће одржан низ програма, истакао је Весић и као пример навео мултимедијалну представу у старој фабрици шећера на Чукарици која ће на аутентичан начин приказати борбе и ратна дешавања. 

Весић је позвао Београђане да узму учешће у свим програмима током "Дана слободе" јер је, истакао је, веома важно да се подсетимо великих дана наше историје.

Нагласио је да је обележавање овако важних датума из наше историје најбољи одговор свима који мисле да могу, после толико година, да врше ревизију историје – "да поражени могу да постану победници, да они који су убијали и спроводили Холокауст могу да постану невини".

Како је рекао, само уколико будемо обележавали овакве датуме и будемо упорни да чувамо сећање на све што се десило током Првог светског рата, а посебно током Другог светског рата, када се десио и Холокауст, најбоље ћемо се одбранити од оних који мисле да је ревизија историје могућа.

"Она није могућа. Зна се ко је био на којој страни, а Србија је била на правој страни и ми то са поносом треба да истичемо и да те наше славне дане овако и обележавамо", додао је Весић. 

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је рекао да је жеља градске власти била да се манифестацијом "Дани слободе" обнови сећање на херојске дане и људе који су дали своје животе за слободу Београда.

"Пре неколико година донели смо одлуку да се 20. октобар, Дан ослобођења Београда у Другом светском рату, поново обележава као датум од изузетног значаја за Београд", рекао је Никодијевић.

Додао је да је сада направљен искорак тако ће се од ове године па убудуће, кроз манифестацију "Дани слободе", осим тог датума обележавати и 1. новембар – Дан ослобођења Београда у Првом светском рату.

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић је рекао да ће, када је у питању обележавање Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, сценарио бити готово исти као претходних четири, пет година.

"За дане после 20. октобра, у светлу сто година од завршетка Првог светског рата, важно је да и Београд да свој допринос и да на тај начин станемо у ред земаља које ће се на прави начин осврнути на све догађаје од једног века. Србија је тада била на страни победника, о нашем народу и нашој земљи се причало у свим деловима света", рекао је Младеновић.

На конференцији је говорио и редитељ Љубиша Ристић, аутор представе која ће бити изведена у старој фабрици шећера на Чукарици, који је рекао да су 20. октобар и 1. новембар дани храбрости, жртве, победе и славе и указао на значај "Шећеране" у историји Београда. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво