Спортске успехе слабовиди маратонац преточио у аутобиографију

Пре две године слабовиди Крагујевчанин Горан Николић је за 55 дана истрчао 55 маратона по Србији. Један од градова које је том приликом обишао је и Панчево и зато је ту и промовисао своју аутобиографску књигу "Маратонац" и документарни филм "Отворених очију", који говоре о том подвигу.

Трчећи маратон кроз 50 градова у Србији, иако има само пет одсто вида, Горан Николић је постигао подвиг за Гиниса, инспиришући особе са инвалидитетом, али и све друге својом снагом воље и истрајношћу. 

Животна искуства и спортске успехе преточио је у аутобиографију, коју је промовисао у Панчеву. 

"Највећа тешкоћа ми је била сести и преточити све то у књигу и оставити трајни документ и сећање на све добре људе који су ме подржали. И онда направити филм, стати пред камере," објашњава маратонац Горан Николић.

Горанове трке имале су и хуманитарни карактер. Желео је да промовише Параолимпијски центар у Крагујевцу и омогући деци да бораве ту у кампу.

"Ја сам ту прилику искористио да на посебан начин промовишем спортски, креативни, па и интелектуални потенцијал особа са инвалидитетом. Изабрао сам тежи пут и тиме показао младима да лакши пут није увек бољи," каже Николић.

Горана Николића чека још један подухват, жели да истрчи 77 маратона за исто толико дана у Чикагу, како би се обратио за помоћ нашим људима у дијаспори и сакупио средства за завршетак спортске хале "Богословија" у Крагујевцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво