Како ће се трошити средства за равномерни регионални развој

Из европске касе, посредством програма ЕУ Про за равномернији регионални развој, око 10 милиона евра биће уложено у локалну инфраструктуру. Од 99 мање развијених локалних самоуправа, које су биле позване да конкуришу са пројектима, пријавило се две трећине. Строге бриселске критеријуме испунило је 77 пројеката.

Ужичко позориште, после скоро пола века, мења прозоре. Да глумцима и публици буде топлије, ко зна кад би дошло на ред, па је општина искористила шансу да конкурише за средства из европске касе. Део колача ићи ће и за документацију ужичке тврђаве, али и решење много већег проблема.

"Унапређења пословне инфраструктуре у индустријској зони У Крчагову које подразумева изградњу кишне канализације укупне вредности нешто преко пола милиона евра", каже заменик градоначелника Ужица Немања Нешић.

У још 37 општина и градова, обнављаће се школе, здравствене и друге институције, али тежиште је ипак био на идејама које ће јужно од Београда покренути економски развој.

"Ми смо очекивали три-четири а на крају подржали девет, дакле унапређиваћемо индустријске зоне у Свилајнцу, Прибоју у Шапцу, у Параћину, тако да оно што је важно кроз ове пројекте директно очекујемо да подржимо отварање неких 1.700 радних места", истиче Марко Вујачић, представник програма ЕУ про.

"Овај пројекат је намењен пре свега неразвијеним општинама Србије у циљу равномерног регионалног развоја, и то одрживог развоја, то је оно што је једна од најважнијих ствари и европских интеграција", поручује министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Више од 60 општина конкурисало је за средства из европске касе, са укупно 107 предлога.

"Видимо да је тренд све бољи, кад упоредимо већ 15 година радимо тај регионални развој, и видимо да одзив је све већи и бољи, наравно увек може боље и видимо да су најуспешније те локалне самоуправе које могу осигурати континуитет", наводи Штефан Худолин, из Делегације ЕУ у Србији.

То за сада не успева свака трећа локална самоуправа, најчешће због проблема са издавањем грађевинских дозвола.

"Различити су разлози, знате некада је локалној самоуправи најлакше да траже новац из буџета", истиче Јадранка Јоксимовић.

Приводи се крају и други део посла у оквиру програма ЕУ Про, подршка малим и средњим предузећима, вредна 4,5 милиона евра. До сада је конкурисало њих више од 400.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи