Лекције Великог рата: Поштовање према свом народу

Србија је ушла у рат да се одбрани, а Југославија је била добродошла награда и понос за то жртвовање, каже за РТС историчар Предраг Марковић и истиче да је народ показао да је величанствен по моралној висини и храбрости. Наводи да има ревизиониста историје, али да је главна струја на страни Србије.

Ове године се обележава велики јубилеј, 100 година од победе у Првом светском рату, у којем је Србија изгубила готово трећину становништва. Предраг Марковић наводи да најновија истраживања показују да су губици нешто мањи.

Причом о претераном жртвовању шаље се порука да је држава била луда и да је уништила своју будућност због несигурног југословенског пројекта, рекао је Марковић гостујући у Дневнику РТС-а.

"То није тачно. Ми смо ушли у рат да се одбранимо, а Југославија је била добродошла награда и понос за то жртвовање", сматра Марковић.

Истиче да је Србија унела себе у Југославију, која је тада била сан свих паметних људи – и Срба, и Хрвата и Словенаца.

Ниједна држава се није толико жртвовала и толико порасла, истиче Марковић указујући да се граница са Аде Циганлије померила на Алпе.

Да није било тог рата, како додаје, Срби у Војводини, који су бројчано почели да опадају, нестали би у Бачкој и већем делу Баната.

"Народ показао да је величанствен"

Марковић подсећа да су пре Великог рата писане песме и приповетке попут "Наших дана" и "Страдије", али да је у рату народ показао да је величанствен по моралној висини и храбрости.

Наводи да ниједан заробљеник није стрељан, а српска војска је пропорционално имала највише заробљеника.

"Најважније је да не губимо поштовање према свом народу", поручио је Марковић.

Говорећи о поделама и дилемама о догађајима у српској историји, Марковић објашњава да у Првом светском рату нема грађанског рата, квислинга и да смо сви били на једној страни.

"Ревизионисти нису превладали, главна струја на нашој страни" 

Марковић оцењује да је рат био идеолошки чист, и да се цео народ сложно борио за опстанак и стварање велике државе.

Подсећа и да је Солунцима пензију дао Јосип Броз Тито, као и да их је изједначио са носиоцима Споменице из 1941. године.

Што се тиче покушаја ревизије историје, у вези са улогом Гаврила Принципа, Марковић оцењује да ревизионисти нису превладали и да се не може доказати да је Србија напала Аустроугарску, а Белгија Немачку.

Има ревизиониста, попут историчара Кристофера Кларка, али главна струја је на нашој страни, закључује Марковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара