Обележен дан сећања у Книћанину, Пастор положио венац

У Книћанину код Зрењанина обележен је дан сећања на невино страдале подунавске Немце, а на спомен-обележје "Телечка" венац је положио председник Скупштине Војводине Иштван Пастор који је истакао да Скупштина АПВ и Влада Србије успешно настоје да креирају политике које истовремено поштују и прошлост и будућност.

Обраћајући се присутнима на обележавању 70 година од затварања концентрационог логора у Книћанину, основаног после окончања Другог светског рата, Иштван Пастор је подсетио на то да је у овом логору страдало више од 12.000 углавном жена, деце и старих, тадашњих становника Баната који су били Немци, саопштила је Скупштина Војводине.

"Да бисмо као заједница постали имуни на зло, потребно је креирати одговорне политике чији је задатак двострук. Са једне стране гледајући у прошлост важно је развијати политике суочавања и рада на прошлости, како би се утврдиле историјске чињенице, открила истина о жртвама, утврдио њихов идентитет и неговало колективно памћење", рекао је Пастор.

Са друге стране, како је навео, гледајући према будућности, потребно је учинити сваки могући напор како би се креирала политика која ће разоткрити механизме и одговорност за злочине, спречити могућност заташкавања и историјског ћутања о почињеним злочинима, али и наметање колективне кривице.

Пастор је додао да Скупштина АПВ и Влада Србије успешно настоје да креирају политике које истовремено поштују и прошлост и будућност.

Истакао је и да становници Книћанина, некадашњег Рудолфсгнада, заслужују велико поштовање.

"Велико поштовање заслужује ваш чин, чин новонасељених становника Книћанина, вас који сте пре 65 година дошли у опустели Рудолфсгнад, и који сте након сазнања о злочинима почињеним над недужним жртвама, решили да у знак сећања према страдалима заједно са Градом Зрењанин и немачким донаторима подигнете спомен обележје", рекао је председник Скупштине Војводине.

Додаје да су Книћани подизањем споменика показали да је смисао заједничког живота – научити да се живи с прошлошћу. 

"Подижући, пре 20 година, споменик недужним страдалницима који су изградили темеље кућа у којима се и данас живи, ви, становници Книћанина сте показали да је смисао заједничког живота да научимо да живимо са прошлошћу, да живимо не само боље већ пре свега људскије", истакао је Пастор.

На обележавању дана сећања, присутнима су се обратили и представници Амбасаде Немачке у Републици Србији и Града Зрењанина.

Како су истакли организатори из Месне заједнице Книћанин, скупом сећања, помирења, поштовања и хуманости, обележава се 70 редставници година од затварања логора, 65. година од досељавања у Книћанин, 20 година од постављања спомен-обележја страдалим логорашима и 150 година од оснивања Книћанина, тадашњег Рудолфсгнада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи