"Дубрава" препознатљив бренд КПЗ у Сремској Митровици

Казнено-поправни завод и град Сремска Митровица домаћини су Првог сајма пољопривредне механизације. Међу 100 излагача, од трактора до кулена, на затворској економији и хиподрому изложена је и механизација направљена у затворским радионицама. Тракторска приколица "дубрава" њихов је бренд.

Прве приколице за шпедитер из затворске радионице изашле су пре скоро шест деценија, а ове године више од 100 приколица "дубрава" од 5,8 и 10 тона нашло је купца. Заједнички пројекат, заједнички интерес. За мајсторе приколице су пут до нових вештина и пут до будућег посла.

"Све приколице се раде ручно, ниједна не долази готова, све долази из делова и све остало се вари. За годину дана сам их једно двадесетак изварио, за шта сам награђиван три пута, од та три пута једном сам добио и наградно да одем кући", наводи осуђеник Иван Ерчић.

Заједничким радом запослених и осуђеника из металског погона сремскомитровачког завода изашло је 11 различитих дрљача, утоваривача за вреће, механизације за воћаре.

"Најтраженије су воћарске приколице. Ове године смо продали 80", каже Зоран Гаџурич, шеф Одсека за индустријску производњу КПЗ Сремска Митровица.

Од своје механизације корист имају и за своју економију. Преко 100 тона корнишона, кромпира и лука произведено је на затворском имању.

"Ја сам по струци инжењер заштите биља, наравно да сам имао прилику да применим у пракси сва знања стечена на факултету. Значи ми пуно. Имате цео дан осмишљен, лакше је тако", говори осуђеник Горан Зорановић.

Најпрофитабилнија установа у граду

Затворска механизација обрадила је на стотине хиљада хектара у Срему.

"Село је пуно приколица 'дубрава', нема куће малтене која је не поседује", каже Радован Дедић, пољопривредник из Бешенова.

Највећи затвор на Балкану најпрофитабилнија је установа у Сремској Митровици. Од производње се издржавају и зарађују. Прошле године 3,2, а наредне планирају пет милиона евра.

Куповину механизације подржава и држава.

"Приходована средства улажемо у адаптацију смештаја за осуђеничку популацију, наравно да нису заборављени ни радници који раде и користимо та средства да купимо нове машине, које ће нам створити врата за нове послове", каже Александар Алимпић, управник КПЗ Сремска Митровица.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић истиче да је ове године доста новца издвојено за пољопривредну механизацију.

"Финансирамо 50 одсто од комерцијалне цене коштања једног алата који се користи у сврху пољопривреде", наводи Недимовић.

За мајсторе у затворским радионицама не брину – интересовање осуђеника за обуку и уз рад добијање занатских диплома је изузетно. Не брину ни за купце, већина изложене механизације на Сајму има ознаку продато.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи