Од хранитељских породица и домова до посла, тежак и неизвестан пут

Готово 7.000 деце у Србији је смештено у хранитељске породице и домове за децу без родитељске бриге. Годишње, око педесеторо младих људи у Београду напушта домове. На нивоу Србије, број је двоструко већи. Проверавали смо како се сналазе када изађу из система социјалне заштите.

Пут који је прошао, није био лак. Од кад зна за себе, живео је у дому. Прво се запослио, а после још једне године проведене у дому, "стао је на своје ноге". Након 25 година, променио је адресу.

"Најтеже ми је пало зато што сам толики период провео у дому, тешко ми је било да се одвикнем од пуно деце, пуно запослених који су радили тамо са нама: Годину дана ми је требало да се одвикнем", каже Јовица Максимовић.

Од самосталности се плаши сваки трећи штићеник дома. Проблеми настају када треба да га напусте. Ту им помаже удружење младих који су такву промену осетили на сопственој кожи.

"Дешава се то да млади који излазе не само из домова већ и из хранитељских породица често нису добро повезани са околином и локалном заједницом и не знају понекад коме да се обрате што се тиче посла, тражења стана и слично", каже Илијана Кладар из Удружења "Мој круг".

Припреме за излазак из система почињу одмах по уласку, појашњавају у дому. Проналажење посла је један од приоритета.

"Националним планом акције за запошљавање је предвиђено да сви они који су узраста до 30 година, а нису добили посао, имају могућност приоритета приликом запошљавања", рекао је Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине из Звечанске.

Иако имају помоћ државе, често им, као и многим другим младима, недостају знање и вештине за одређени посао.

"Требало би развити већи број услуга за младе који напуштају бригу, зато што некако нису препознати као циљна група за коју се креирају услуге. Одатле морамо да кренемо. Да се препозна циљна група, да се посебне услуге намене управо овој циљној групи јер, некако се чини да су у систему занемарени", каже Марија Нијемчевић, сарадница за развој и имплементацију програма "Јаки млади".

У Србији живи око шест хиљада осамсто деце без родитељског старања, од тога девет стотина младих узраста од 18 до 26 година.

Да би се статистика променила, ради се на томе да деца остану у породицама. Надлежни кажу да ће нови Закон о социјалној заштити, који је у припреми, пружити већу подршку биолошкој породици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи