Како ће бити "ухваћена" нафтна мрља која плута по Сави

"Србијаводе" су припремиле детаљан план "хватања" нафтне мрље која се појавила на Сави после експлозије у рафинерији у (Босанском) Броду, рекао је директор тог јавног предузећа Горан Пузовић.

За сада се, ипак, не очекује да нафтна мрља уђе у Србију, рекао је Пузовић за Танјуг.

Навео је да све надлежне службе и инспекције прате ситуацију и да су обучени људи спремни у сваком тренутку да реагују како би се спречило загађење.

"Ако се нафтна мрља појави на уласку тока Саве у Србију, предузећемо мере да се у најкраћем року спречи несрећа. Осматрање се врши и са воде и са копна, као и из ваздуха. Све надлежне инспекције су на терену", додао је Пузовић.

Како је рекао, "Србијаводе" имају потребну опрему, механизацију и агенсе којима се решавају такви проблеми.

"Србијаводе" у Сремској Митровици имају више од 300 метара мреже која служи за прикупљање и локализацију нафтне мрље, као и два "скимер" апарата и сву додатну опрему, пловила и обучене људе који би могли да прикупе и безбедно уклоне нафтну мрљу, нагласио је Пузовић.

Објашњавајући поступак за евентуално елиминисање нафтне мрље, он је рекао да се поставља "плутајућа завеса" између два или више чамаца, у зависности од ширине и дужине мрље.

"Развуче се и буквално се мрља опколи и прикупља скимер уређајима. Врши се њено физичко одвајање, пошто нафта плута по површини воде. Затим се пакује у специјалну бурад и транспортује на даљу обраду", рекао је Пузовић.

За везивање и прикупљање онога што преостане, користе се еколошки безбедни хемијски агенси.

"Ако и тада нешто евентуално прође, поставили би низводно још једну завесу како би и то прикупили", објаснио је Пузовић.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић рекао је Танјугу да та агенција врши континуирани мониторинг и реке Саве на улазу у Србију.

"То за нафтну мрљу је још на нивоу спекулација, јер наш мониторинг показује да никакве промене нема на Сави. Да ли ће се и када то догодити да стигне у Србији не можемо рећи, пошто не постоје технике којима се то може прецизно утврдити", наводи Радовић.

Нафтна мрља уочена је на Сави 10. октобра ујутру после експлозије која се догодила током ноћи у рафинерији у Броду. Том приликом је једна особа погинула, а девет је повређено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи