"Дунавска стратегија јача регионалну сарадњу"

Река Дунав је важан ресурс за Србију и друге подунавске земље и представља шири оквир за регионалну сарадњу, речено је на трећем националном слушању Стратегије ЕУ за Подунавље (Дунавска стратегија).

На слушању Дунавске стратегије у Дому Народне скупштине је истакнуто да је циљ тог документа јачање регионалне сарадње, развој демократских институција, заштита животне средине и економски напредак подунавских земаља.

Помоћник министра за европске интеграције Михајло Дашић рекао је да Дунавска стратегија није усмерена само на реку Дунав већ да представља шири оквир за регионалну сарадњу.

"Ово географско подручје превазилази државне границе и повезује низ држава које имају заједнички интерес да сачувају и ојачају читав ток Дунава", истакао је Дашић.

Указао је да су главни циљеви Стратегије додатно повезивање региона, заштита животне средине, развој институција и безбедност региона.

Дашић је оценио да ће спровођење Дунавске стратегије кроз развој саобраћаја, образовања и енергетике и јачање конкурентности утицати на бољи живот грађана подунавских земаља.

Навео је да је Дунавска стратегија један од четири макрорегионалне стратегије Европске уније уз Балтичку, Јадранско-јонску и Алпску стратегију.

Сингер: Србија као капија између Источне и Западне Европе

Координатор приоритетне области 10 Дунавске стратегије Клаудија Сингер рекла је да је тај документ осмишљен са циљем да се ојача регионална сарадња и да замах одрживом развоју.

"Србија има важну улогу као капија између Источне и Западне Европе, али да би се искористили пуни потенцијали неопходна је добра сарадња између свих партнера и да постоје адекватне процедуре доношења одлука, као и довољно финансијских средстава", навела је Сингерова.

Нагласила је да су предуслов за добру сарадњу и креирање "добрих политика" способне државне институције, компетентни и информисани актери и поверење међу партнерима.

"Подржавамо и охрабрујемо и оне који промовишу пројекте и оне који дају средства да имају бољу сарадњу и да комбинују различите изворе финансирања", рекла је Сингерова.

Додала је да је у јуну ове године започета ревизија Дунавске стратегије и позвала представнике Србије да учествују у том процесу.

"Било би добро да Србија укаже које додатне вредности жели да постигне са партнерима из дунавског региона", назначила је Сингерова.

Стојковић: Цивилни сектор важан за имплементацију Стратегије

Потпредседница Дунавског грађанског форума Данијела Стојковић истакла је да Дунавска стратегија покрива све сегменте живота, као да тај документ може да постане "алат" за јачање демократије и поспешивање транспарентности у раду институција и боље комуникације између подунавских држава.

Истакла је да је за имплементацију Стратегије важно укључивање цивилног сектора, и да је један од кључних изазова успостављање чврстог и јасног канала комуникације представника државне управе и цивилних организација.

"Чека нас заједнички пословни подухват будући да се ради о великом тржишту и да је Дунав можда и најважнији ресурс за Србију, али и остале подунавске земље", рекла је Стојковић Јовановићева.

Европска комисија усвојила је актуелну Стратегију за Подунавље, уз Акциони план, 2010. године, а у њеној изради је учествовало 14 подунавских земаља међу којима је и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво