Више од 20.800 људи живи од социјалне помоћи

Од социјалне помоћи, према последњим подацима, живи 20.852 корисника односно око 8.200 породица. Основни услов за стицање права на ту помоћ је да приходи породице или особе нису већи од износа новчане социјалне помоћи, која тренутно износи 8.283 динара.

Честа примедба је да не стиже увек у праве руке. Сања Милатовић, из Центра за социјални рад Београд наводи да се корисници најчешће жале на износ пропуштене зараде, обрачунати износ који стоји у решењу и који се утврђује код радно способних корисника новчане социјалне помоћи.

Износ пропуштене зараде је онај износ који би тај радно способни корисник могао да оствари својим радом, али није био у могућнсоти.

Има и ситуација када се корисницима саветује да туже своје сроднике за издржавање, што је најчешће ситуација код малолетне деце.

"Ако постоји сродник који може да издржава ту малолетну децу, а у обавези је по закону и може, онда он мора да га тужи, јер само суд утврђује обавезу издржавања и мора да донесе ту правоснажну пресуду. Онда се тај износ социјалне помоћи умањује за тај износ за који је утврђена обавеза издржавања", објашњава Сања Милатовић.

број коментара 0 пошаљи коментар