"Потребан додатни критеријум за доделу социјалне помоћи"

Повереница за заштиту равноправноси Бранкица Јанковић иницирала је измену прописане површине замљишта, као општег услова за остваривање права на новчану социјалну помоћ.

Стамбени простор и имовина може да представља ограничавајући фактор за неке да добију помоћ, иако им је неопходна.

"Један број грађана, посебно најстарији који живе у руралним подручјима и који спадају у категорије најсиромашнијих су ограничени за новчану социјалну помоћ. Неки имају нешто више од 0,5 хектара, али они могу имати и два, три или четири хектара, а да је немогуће организовати производњу", објашњава Јанковићева.

Истакла је да су међу њима старији грађани који не могу више да обрађују земљу, а савремено доба захтева и савремене технологије да би се обрађивала.

И док негде земља може да се да у закуп, негде нико није заинтересован, указала је Јанковићева.

"Често је та земља запарложена, кућа прокишњава, деца су далеко или их немате. То је сигурно једна од одредби које је најважније изменити, увести додатни критеријум – да ли се може остварити приход од земље", указала је Јанковићева.

Подсећа да је важно да се води рачуна и о услугама, како старији грађани не би остали без помоћи у кући или дневног боравка, као и услуга палијативног збрињавања.

Ресорно министарство полаже наду у социјалне карте, када ће се социјална помоћ додељивати по аутоматизму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво