Ружић: Србија на добром путу на пољу реформи државне управе

Србија је у области дигитализације јавне управе на добром путу, изјавио је ресорни министар Бранко Ружић и истакао да је важно то што се управа више не доживљава као кочничар, већ као покретач промена.

Све што радимо у реформама јавне управе веома је важно, јер су оне један од три најважнија стуба евроинтеграција, рекао је Бранко Ружић на панел дискусији "Електронска управа у Србији: Изазови и потенцијали".

"Дигитализација није шарена лажа и шпанско село већ друштвени процес чији је циљ да доднесе добробит грађанима и приверди", рекао је Ружић и поновио да дигитализација, која је један од стратешких циљева владе, није исклкучиво технослошки, већ и друштвени процес који помаже и привреди и грађанима да штеде и новац и време.

"Одлазак на шалтере се већ у великој мери свео на минимум, преко 500.000 пута у претходној години грађани нису морали да иду од шалтера до шалтера већ су то уместо њих радиле матичне службе", рекао је министар и најавио да ћемо ускоро то чинити и са држављанствима.

"Матичне књиге пребачене су у државни дата центар, а до краја године ће бити пребачена и сва држављанства", рекао је Ружић и додао да се очекује и закон о централном регистру становништва.

Министарство, према његовим речима, жели да оптимизује постојеће процедуре да информатички опреми локалну управу да буде компатибилна са законским регулативама.

"Нове технологије не трпе нелогичности већ затевају једноставне процедуре, оне омогућавају брзу размену података, све оно што грађани имају потребу да искомуницирају са државном. Све је то дигитализација и све то помаже да напривимо сисем управљивији и ефикаснији него што је био", рекао је министар.

Он је подсетио да свакодневно живимо са дигитализацијом кроз употребу ГПС-а, безготовиснког плаћања, електорнских дневика, уџбеника, рецепата...

"Дигитализацијом нећемо дехуманизовати друштво већ ћемо захваљујући техничко-технолошком напретку помоћи да живимо много хуманији живот, а то је и улога Владе да нам то обезбеди", рекао је Ружић и додао да је то уједно и циљ дигитализације.

Подсетио је да је један од резулата дигитаизације и сервис "Бебо, добродошла на свет", којом се пренебрегава администрација у 54 породилишта у Србији.

"То је пут којим треба ићи", рекао је Ружић и додао да је дигитаизација правац размишљања Владе Србије. 

Према његовим речима, у припреми су измене и допуне Закон о инпекцијском надзору. 

Добро је то што је инспекција из репресивне методе прешла у превентивну чак и саветодавну и што се "перцепција о тим људима који брину какав вазух дишемо, какву воду пијемо или шта једу наша деца" променила, казао је Ружић.

Министар је као добро оценио и то што ће убудуће "оштрица рада инспекције бити усмерена на оне који свесно желе да изманипулишу и искористе не само пословање већ и безбедност грађана".

На панел дискусији "Електронска управа у Србији: Изазови и потенцијали", поред осталих учествовала је и Лиа Хан, бивша министарка Естоније, земље коју зову Републиком дигитализације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво