Отворен инфо-пулт за медијацију у Привредном суду у Београду

У Привредном суду у Београду отворен је први инфо-пулт за подршку медијацији у привредним споровима, како би се унапредио алтернативни – мирни начин решавања спорова, уместо дугих судских поступака.

Министарка правде Нела Кубуровић је истакла да на овај начин Влада и Министарство правде желе да се смањи број старих предмета, као и прилив нових предмета пред привредним судовима.

"Суштина медијације је да странке постигну споразум и да буду задовољне за разлику од парничног поступка где ће једна страна увек бити незадовољна", напоменула је Кубуровићева.

Истакла је да медијација има многе предности у односу на судски поступак, а то је пре свега флексибилност.

"Медијација је флексибилнија од парничног поступка, јер може да се прилагоди сваком конкретном поступку, траје знатно краће и кошта много мање од парничног поступка", навела је Кубуровићева.

На основу података из примене Закона о посредовању у решавању спорова, резултати у примени медијације су из године у годину све бољи, а њену примену потребно је још унапредити, закључила је министарка правде.

Указала је да статистика показује да се предмети медијацијом решавају од једног до три месеца, на највише пет састанака, док спорови пред судом могу да трају годинама.

"Добар пример тога је Основни суд Нишу који је путем медијације решио спор који је претходно трајао 13 година", навела је Кубуровићева.

Најавила је да ће Министарство правде у наредном периоду покушати да закључи споразум са Заводом за интелектуалну својину који ће допринети да се у тој области смањи број спорова који могу да се појаве пред судом.

Привредни спорови у просеку трају три године

Председник Привредног суда Јован Јовановић рекао је да то један од највећих судова у региону, који данас у раду има 30.855 предмета у свим материјама од парнице до стечаја, а годишње реши око 30.000 предмета.

У просеку, како је навео, привередни спорови се окончавају за три године, али ту нема правила, због могућности подношења правних лекова.

Привредни судови су прошле године имали у раду преко 159.000 предмета, а у првих шест месеци ове године преко 120.000 предмета, рекла је председница Привредног апелационог суда Јасмина Обућина, напомињући да су судије просечно решавале 70 предмета месечно.

"Ове бројке показују да су привредни судови оптерећени и да судије привредних судова дају све од себе да предмете реше ефикасно и ажурно односно да савладају прилив. Један од начина за растерећење привредних судова, а самим тим и судија, је вансудско решавање спорова, односно медијација", нагласила је Обућина.

Медијација је, како је указала, један од примарних начина за растерећење судова, а то истовремено подразумева да ће странке брже и јефтиније доћи до решења спорног односа.

Томас Лубек, из Међнародне финансијске корпорације која је чланица групације Светске банке за Југоисточну Европу и Западни Балкан, а која помаже отварању инфо служби за медијацију, осврнуо се на важност медијације у поступку стечаја.

Медијација у стечају, како је рекао, омогућава и стечајним повериоцима и стечајним дужницима да реше своје спорове на бржи и ефикаснији начин и да одлуку доносе споразумно.

"Одлука им није наметнута, што је свакако бољи начин за решење спора", напоменуо је Лубек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво