Вакцинација против грипа од следеће недеље

Камиони са више од 240.000 доза вакцине против грипа, коју су набавили Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање, стигли су ноћас и током јутра у Србију, сазнаје РТС. Наредних дана Институт "Торлак" организоваће расподелу вакцина по домовима здравља, а вакцинација почиње од понедељка.

Грађани Србије последњих недеља оболевају од респираторних и стомачних инфекција сличних грипу, али грипа још нема. Надлежни поручују да је управо сада време да се размишља о вакцинацији.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Батут" др Верица Јовановић каже да је држава обезбедила довољне количина бесплатних вакцина и да би требало да се вакцинишу све ризичне групе, пре свега хронични болесници и старији од 65 година.

"Јако је важно да то буду и труднице и хронични болесници који имају кардиоваскуларна обољења, метаболичке поремећаје, дијабетес, затим сви они који се налазе у ризику а старији су од шест месеци", истиче др Јовановић.

Вакцине су тровалентне, односно, садрже три соја вируса грипа. Др Јовановић напомиње да је реч о сојевима који су се појављивали и претходних сезона, и да их садрже вакцине које се примењују глобално.

"То су сојеви АХ1Н1, АХ2Н3 и сој Б. Такође, желим да подсетим да се ради о инактивисаној вакцини и да је потребно две до три недеље од примања да би се постигла заштита", каже директорка "Батута".

Др Јовановић указује да се сваке године потроши више од 90 одсто набављених количина и апелује да грађани већ од следеће недеље посете домове здравља и да се вакцинишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво