Усвојена иницијатива да споменик Васку Попи буде у "Последњој шанси"

Иницијатива да се песнику Васку Попи подигне споменик у ресторану "Последња шанса" у Ташмајданском парку усвојена је на седници Комисије за споменике и називе тргова и улица.

Иницијатива заменика градоначелника Горана Весића је усвојена на трећој седници Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда.

Председница Комисије Андреа Радуловић на седници је образложила да је Васко Попа живео преко пута познатог београдског парка Ташмајдан и да је своје дане проводио у познатом градском ресторану "Последња шанса".

"Одатле је потекла идеја Горана Весића да се у сарадњи са Удружењем књижевника Србије покрене иницијатива за подизање споменика истакнутом песнику у том култном локалу, где би свако могао да седне и чита његове песме", рекла је Андреа Радуловић.

Васко Попа је рођен у Гребенцу код Беле Цркве. Основну школу и гимназију завршио је у Вршцу. 

Уписао је Филозофски факултет у Београду, док је школовање наставио на Универзитетима у Букурешту и Бечу.

"Његова прва збирка песама 'Кора' сматра се уз '87 песама' Миодрага Павловића почетком српске послератне модерне поезије. Слагањем усменог наслеђа, игара и загонетки, Васко Попа створио је посебан песнички језик модерне српске поезије. Писао је у сажетом модернистичком стилу који је дуговао надреализму и народној традицији, не ослањајући се на социјалистички реализам који је доминирао у источноеврпској књижевности после Другог светског рата", истакла је Радуловићева.

После прве збирке песама, уследиле су збирке "Непочин поље", "Споредно небо", "Вучја со" и друге. 

Васко Попа је преминуо 1991. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво