Хуманост породица страдалих поново спасава животе

Колики је значај даривања органа и ткива најбоље говори пример да су стручњаци Очне клинике Клиничког центра Србије и Дечје клинике у Тиршовој успешно трансплантирали рожњаче беби од 10 дана. Поред тога, у Ургентном центру и на Клиници за кардиохирургију успешно су урађене трансплантације јетре и бубрега, а изведена је и девета трансплантација срца у овој години.

После операције мали Александар опоравља се у Дечјој кллиници у Тиршовој. Јутрос је био на првој контроли. Иако још нису спремни да говоре за медије, осмех не скривају, јер да њиховом сину нису пресађене рожњаче, он никада не би могао да види свет око себе.

Правовремено су одреаговали и лекари у Нишу, у Тиршовој, на Очној клиници, у Министарству здравља. Александар је добио своју прву животну битку и трку са временом.

"У самом породилишту је већ примећено да је дете рођено са белим рожњачама, то је леуком рожњаче, урођена конгенитална аномалија. Данашња контрола је била исто јако успешна, надамо се да ће и даљи постоперативни ток протицати како треба", истиче др Тања Калезић са Очне клинике КЦС.

А у Ургентном центру и на Клиници за кардиохирургију опорављају се Николина и Стојанка, којима је урађена трансплантација јетре, пацијенткињa са пресађеним бубрезима, а разговарали смо и са Миланом, који има ново срце.

"Трећи пут сам позвана и ето, хвала богу, трећа срећа. Све је успело, све је како треба, ја се супер осећам и захвалила бих се прво породици донора, јер да није било њих не би било ни мог новог живота", наводи Николина из Новог Бечеја.

Стојанка из Рашке каже да је њој ово био први позив, да је операција успела и да се, такође, добро осећа.

Милан из Инђије, који је добио ново срце, истиче да се девет дана након операције осећа одлично.

"Неизмерна захвалност породици која је дала пристанак за трансплантацију органа, четири живота су спасена у току ноћи претходног викенда, између осталог и девета трансплантација срца у овој години", напомиње доц. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС.

И овом приликом лекари позивају на хуманост и солидарост, јер када се један живот угаси, више других може бити спасено, или, као малом Александру омогућено, безбрижно детињство.

"Потребе наше државе би биле негде између 30 и 40 трансплантација годишње минимум и ми смо спремни да толики број интервенција и урадимо, наравно уколико се појави адекватан број органа, односно донора", указао је др Путник.

У Србији, у овом тренутку, на трансплантацију бубрега, јетре, срца, плућа, рожњача чека око 2.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво