Одлични инжењери, а лоши трговци идејама

Београд, Нови Сад и Ниш су најјачи у иновативним пројектима. "Ми смо добри инжењери, али нажалост немамо образовање које нас учи како да будемо добри трговци", каже Владета Марјановић, председник експертске комисије Фонда за иновациону делатност.

Фонд за иновациону делатност расписао је нови конкурс. За сарадњу науке и привреде намењено је два и по милиона евра. Чекајући пројекте на новом конкурсу, додељена су средства малим и средњим предузећима – три милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта.

Шта је издвојило најбоље, у чему смо добри, а шта треба поправити, за РТС говори Владета Марјановић, председник експертске комисије Фонда за иновациону делатност.

- Пројекти који су победили на конкурсу су из водећих индустрија Србије - то је информатика и софтвер, пољопривреда и производња хране и машинска индустрија. Друго, три града из Србије су однела највише пројеката - Београд, Нови Сад и Ниш, што није изненађујуће јер то су универзитетски центри. Ако кренете да базирате економију на знању, знање се формира поред универзитетских центара.

Такве пројекте оцењујете већ седам година, од оснивања Фонда за иновациону делатност. Какав је наш иновациони потенцијал?

- Ми смо сналажљиви, иновативни, народ који је способан да импровизује, да се снађе, то је врло важно у свету иновација јер да бисте нешто ново створили морате да урадите на другачији начин од осталих. Ту имамо природни потенцијал и зато смо добри инжењери. Нажалост кубуримо од периода изолације, каснимо за светом, немамо образовање које нас учи како да будемо ефикасни добри трговци.

Од кога можемо да научимо како да продамо идеју, коју државу бисте издвојили као добар пример?

- Израелци, Финци, сличне мале земље као ми, наши људи у дипломатији, наши људи у иностранству, деца наших људи у иностранству који опет имају корене овде, која су рођена у другим културама а која природно могу да се снађу и у нашој и другој култури да буду карика између.

Последњих година Србија све више новца издваја за иновације. Како се то одразило на нашу привреду?

- Од 2011. до 2015. је у сарадњи са ЕУ и Светском банком у иновације каналисано шест милиона евра, 52 компаније су добиле новац. Отворили смо 480 нових радних места, високостручних и добро плаћених. Те компаније су повећале извоз пет пута и приход 160 одсто. Да би стигли свет, морамо базирати економију на економији знања и иновација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара