Манастир Студеница обележава Светог Симона

Српска православна црква слави Светог Симона, а студеничко братство обележава и једну од манастирских слава.

У студеничкој Богородичиној цркви почивају мошти краља Стефана Првовенчаног у сребрном ћивоту, који је даривала кнегиња Персида, супруга кнеза Александра Карађорђевића.

Стручњаци републичке службе заштите који се старају да храм блиста у сјају времена када је био подигнут, и ове сезоне раде на заштити живописа.

"Тежиште овогодишњих радова је на томе да се ураде комплетни конзерваторско рестаураторски радови у највишим зонама у цркви. То је тамо где се налазе представе Јевађелиста. Ту је ктиторски натпис Светог Саве који говори о години изградње цркве", каже аутор пројекта конзерваторско-рестаураторских радова Стојанка Самарџић.

У манастиру Студеници већ осам година у радионици за конзервацију и рестаурацију средњовековног зидног сликарства будући стручњаци доприносе завршетку планираних радова.

"Част је радити на једном од највећих културно-историјских добара што има наша земља", каже Јован Ђорђевић, студент четврте године ФПУ Одсека за конзервацију и рестаурацију.

Студентица Вања Зечевић каже да на факултету заправо немају много праксе и овај терен им много значи зато што могу да искусе различите проблеме.

"Упознавање са новим метеријалом, са радом на правим фрескама, овде је сасвим другачије јер се ради на оригиналу", каже Вања Велисављев са мастер студије ФЛУ Одсека за козервацију и рестаурацију.

Студеничко братство радује се свим добронамерним.

"Људи који обилазе природу, верници долазе редовно, воле да сврате, воле да виде храм, задњих година повећао се број гостију из Кине" каже архимандрит, игуман манастира Студенице Тихон Ракићевић.

Природно окружење Студенице добија јесење одело, које употпуњује лепоту древне светиње, за коју многи кажу да је наш прозор у свет културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво