Манастир Студеница обележава Светог Симона

Српска православна црква слави Светог Симона, а студеничко братство обележава и једну од манастирских слава.

У студеничкој Богородичиној цркви почивају мошти краља Стефана Првовенчаног у сребрном ћивоту, који је даривала кнегиња Персида, супруга кнеза Александра Карађорђевића.

Стручњаци републичке службе заштите који се старају да храм блиста у сјају времена када је био подигнут, и ове сезоне раде на заштити живописа.

"Тежиште овогодишњих радова је на томе да се ураде комплетни конзерваторско рестаураторски радови у највишим зонама у цркви. То је тамо где се налазе представе Јевађелиста. Ту је ктиторски натпис Светог Саве који говори о години изградње цркве", каже аутор пројекта конзерваторско-рестаураторских радова Стојанка Самарџић.

У манастиру Студеници већ осам година у радионици за конзервацију и рестаурацију средњовековног зидног сликарства будући стручњаци доприносе завршетку планираних радова.

"Част је радити на једном од највећих културно-историјских добара што има наша земља", каже Јован Ђорђевић, студент четврте године ФПУ Одсека за конзервацију и рестаурацију.

Студентица Вања Зечевић каже да на факултету заправо немају много праксе и овај терен им много значи зато што могу да искусе различите проблеме.

"Упознавање са новим метеријалом, са радом на правим фрескама, овде је сасвим другачије јер се ради на оригиналу", каже Вања Велисављев са мастер студије ФЛУ Одсека за козервацију и рестаурацију.

Студеничко братство радује се свим добронамерним.

"Људи који обилазе природу, верници долазе редовно, воле да сврате, воле да виде храм, задњих година повећао се број гостију из Кине" каже архимандрит, игуман манастира Студенице Тихон Ракићевић.

Природно окружење Студенице добија јесење одело, које употпуњује лепоту древне светиње, за коју многи кажу да је наш прозор у свет културе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 07. окт 2018, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

sv. Simon

je monasko ime Stefana Prvovencanog.

(недеља, 07. окт 2018, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

simon????

Nikad u životu nisam čuo za svetog simona.
Za Svetog Simeona jesam, ali za onog drugog ... simona ... vala nikad!