Кад чварци замиришу

Фестивал чварака у Ваљеву, организује се тринаесту годину у октобру, али први пут траје два дана. То је на само туристичка, већ и привредна манифестација, јер се за дан прода пет тона дуван чварака и око десет тона свињске масти.

Центар Ваљева само на чварке мирише овог викенда. На десној обали Колубаре непрегледан низ мајсторских екипа поред оранија и река љубитеља овог специјалитета од свињског меса.

Дванаест година Фестивал дуван чварака био је најпосећенији од једнодневних манифестација у Ваљеву. Овогодишњи, тринаести, траје два дана.

Новина је да се првог дана припремају маснији, "шодер", а другог надалеко чувени, дуван чварци.

"Дуван чварци су најпопуларнији чварци на свету. Ми смо први напрaвили фестивал чварака на свету и размишљали смо као да то буде занимљиво оба дана. Измислио сам, као, 'шодер чварке'. И ето, данас су сви дошли да виде 'шодер чварке', а сутра ће дуван чварке", каже организатор Фестивала чварака у Ваљеву Славан Батоћанин.

Екипа "Равногорац" из мионичког краја направила је најукусније "шодер чварке". Ипак, мајсторство је на виделу код дуван чварака, које је Славан Батоћанин заштитио као ваљевски производ.

"Да је месо добро и да има мало масноће, а не много. И онда полако да се крчка, једно три, четири, пет до седам часова. То је најважније и лагана ватра", каже Павле Павловић из Пецке.

Дејан Игњатовић, ученик првог разреда Пољопривредне школе у  "Ваљеву", каже да није искусан али да је лако направити "шодер чварке".

Слани, а слатки, како гурмани описују дуван чварке, ваљевски бренд, којем је посвећен фестивал у октобру, постао је веома траженпроизвод. Због дугог рока трајања путују и преко граница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. јун 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом