Ружић: Реформа јавне управе кроз усавршавање службеника

Америчка привредна комора у Србији (АмЧам) у сарадњи са кабинетом премијерке Ане Брнабић представила је програм усавршавања у области људских ресурса у јавном и приватном сектору - "Хресурс".

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да спровођење оваквих програма доприноси реформи јавне управе.

Програм "ХРесурс" пре свега има за циљ професионални развој и размену искустава између државе и привреде.

Окупиће 28 учесника из приватног и јавног сектора који ће бити подељени у менторске парове, а кроз различите активности имаће прилику да током наредна три месеца унапреде своја знања у области људских ресурса.

Ружић каже да ће овакви програми дати "квалитет више" управи и помоћи државним службеницима да се усаврше, те да су они, после процеса рационализације, алат за сповођење оптимизације.

Полазници програма који је данас почео, рекао је министар, стећи ће и нову перспективу и нову димензију управљања људским ресурсима, с обзиром на то да ће директно радити са колегама из приватног сектора.

Како је навео, програм доприноси и међусобном повезивању државних службеника, а то је, истиче министар, важно јер креирање политика никада није изоловани процес, већ управо синтеза заједничког рада различитих органа на различитим нивоима власти.

Овај вид менторства, каже министар, још један је показатељ спремности Владе Србије да са привредним друштвима, невладиним сектором и другим заинтересованим креира јавне политике.

"Иако менторство има своје место у стручном усавршавању државних служебника већ неколико година уназад, званично смо га у нормативном оквиру препознали тек прошле године усвајањем одређених закона, међу којима је и Закон о Националној академији за јавну управу", рекао је Ружић.

Навео је да је менторство једна од метода за преношење знања, те најавио да Министарство припрема и програм менторства за приправнике у државним органима или за почетнике и то кроз рад са искуснијим запосленима.

Председница АмЧама Јелена Павловић рекла је да та пословна асоцијација и кроз програм "ХРесурс" доказује да је спремна да искуства и знања својих чланица стави на располагање држави.

"Програм 'ХРесурс' пре свега има за циљ професионални развој и размену искустава између државе и привреде. Кроз комуникацију ове две стране, инспирисаћемо многе промене када је у питању приступ руковођењу људским ресурсима у државној управи, а уз помоћ експертизе нашег ХР форума програм ће представљати додатну вредност за све полазнике из државне управе", рекла је Павловићева.

Програм "ХРесурс" спровешће Национална академија за јавну управу, а в. д. директора академије Дражен Маравић каже да сарадња са Америчком привредном комором доноси најновију праксу из приватног сектора у управљању људским ресурсима, успешних светских, али и домаћих компанија.

"На овај начин, реализујемо размену искустава између државе и привреде и омогућавамо професионални развој државних службеника. Верујем да ћемо позитивним примерима и заједничким снагама инспирисати промене у приступу руковођења људским ресурсима у државној управи, како би сви службеници разумели основну сврху рада управе - пружити ефикасније јавне услуге грађанима и привреди", рекао је је Маравић.

Ивона Симић, саветница председнице Владе Србије, каже да су пројекти сарадње, попут програма "ХРесурс", кључни за синергију и однос поверења који треба градити како би држава била бољи сервис грађанима и привреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара