Политичко разврставање пред верским питањем

Прети ли православљу раскол? Руска црква прекинула је дипломатске односе са Цариградском патријаршијом. Разлог је одлука васељенског патријарха да у Украјину пошаље два изасланика који би требало да припреме терен за аутокефалност непризнате украјинске православне цркве. Сада се поставља питање – да ли би њено евентуално признавање могло да се одрази на цео православни свет, па и на Српску православну цркву?

Украјинско питање, овога пута верско, поделило је Москву и Цариград, највећу и прву међу једнаким патријаршијама. Београд је на страни црквених правила.

"Нисмо за Москву, него за пуно поштовање вековног канонског поретка и нисмо против Цариграда, него против сваке иницијативе која би, чак и независно од добрих намера, сигурно изазвала још теже потресе и поделе од оних које већ имамо" – то је листу Политика крајем септембра рекао епископ бачки Иринеј.

Међутим, историчар Института за новију историју Србије Александар Раковић указује да је, тиме што поштује поредак, СПЦ на страни Московске патријаршије.

Под окриљем Московске патријаршије је украјинска православна црква, са статусом аутономне локалне цркве, канонски признате од свих других патријаршија.

Отклон од Москве, међутим, не тражи она већ остале непризнате, расколничке цркве у Украјини. Уз противљење руске, а подршку Цариградске патријаршије, али и Запада.

Стејт департмент је у саопштењу навео да "Сједињене Државе поштују способност украјинских православних верских лидера и верника да се боре за аутокефалност у складу са својим веровањима".

"Остајемо при непоколебљивој подршци Украјини и њеном територијалном интегритету, с обзиром на руску агресију у источној Украјини и окупацију Крима", пише у саопштењу.

Александар Раковић истиче да је реч о једном "пар екселанс политичком питању".

"Уколико цариградски патријарх буде ишао до краја, биће погођени милиони верника јер је Украјина велика држава. Московска патријаршија има највећи број верника, али ће и они бити погођени овим поступцима јер ће та расколничка јерархија положити право на имовину Московске патријаршије и онда може да дође до нежељених инцидената", упозорава Раковић.

То би, упозорава, могло да се одрази и на друге цркве са сличним претензијама.

"У конкретном случају Српске православне цркве имали смо пример да је македонска црква у расколу затражила од Бугарске православне цркве да јој буде мајка црква. То је потпуно противканонски, нема везе са истином, али ако дође до нарушавања канонског поретка у Украјини, онда би Бугарска православна црква могла да се упусти у истоветно или веома слично нарушавање канонског поретка у Македонији", објашњава Раковић.

Отуда је пажња православног света ових дана била упрта у Солун, где су се, због обележавања века пробоја Солунског фронта, срели српски и васељенски патријарх. Да ли је поглавар СПЦ првом међу једнакима пренео ставове – то се још не зна.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи