"Мост разумевања" – добродошле боре старости

Старост је једина сигурна будућност и зато је важно да се старијим суграђанима обезбеде место и улога у напретку сваког друштва, оценили су поводом Међународног дана старих представници Владе Србије, САД, ЕУ и њихови гости на отварању изложбе "Мост разумевања".

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подсетила је да број старијих расте, и да је у складу с тим социјална укљученост старијих у све области живота важна за развој сваког друштва.

Додала је да изложба слави достојанство старих, њихове вештине, мудрост, храборст, емоције које нам пружају и топлину коју носе за нас.

Према њеним речима, важно је да се у данашње време зна, када друштво слави инстант културу и знање, али и младост и лепоту, да су боре које доносе године добродошле.

Подсетила је да су многи, попут Питагоре, својим делом тек у трећем животном добу дали највећи допринос човечанству.

"Број младих људи који има позитивну слику о старима је све већи и већи и што се чешће сусрећу и имају прилику да сами проводе време са старијима те слике су боље и ваљало би да тако буде и према свим друштвеним групама", указала је Јанковићева. 

"Имате дивну будућност", поручио је на том скупу амерички фотограф Харви Лојд (91) Београђанима старијим од 80 година.

"Поштовање, љубав, достојаноство и брига су оно што свако друштво мора да обезбеди старијима", рекао је Лојд, један од водећих уметника из покрета "Breaking the Light" чија су дела изложена у најпознатијим музејима света.

Лојд је додао да старе који су симбол мудрости, а које, како је додао, воли да упређује са дрвећем "не можемо посећи као што је то урађено са шумским џиновима - секвојама у Америци".

Надежда Сатарић из НВО "Амити снага пријатељства" истакла је да је добро што је после четири године укинут Закон о смањењу пензија пензионерима.

"Већ са пензијама од 1. новембра осетиће добробит пензионери. Надам се да ће то утицати макар мало на побољшање њиховог социо-економског положаја", рекла јеСатарићева.

"У наредном периоду поред економског положаја наставићемо да се посвећено бавимо и питањима развоја услуга у заједници пре свега оних које се тичу социјалних и здравствених услуга, али и свих осталих које су потребне нашим суграђанима, питањима борбе против дискриминација и предрасуда", навела је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

"Потребна реформа система социјалне заштите"

Представник ЕУ у Србији Инге Енгстром оценио је да ће у Србији бити неопходно урадити још много тога како би се обезбедила пунија социјална инклузија старијих. Према његовим речима, потребна је реформа система социјалне подршке.

"Добро је што друштво полако али сигурно препознаје доприносе старијих суграђана. Циљ је да они од живота добију више, што је корисно не само за појединце већ и за цело друштво", рекао је Енгстром и додао да је веома важно да се ради на подршци активног и здравог старења која подразумева и подршку на тржишту рада и веће препознавање њихових доприноса.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је да је један од циљева те организације да пробуди наду код свих грађана који живе своје треће доба како би могли још много да пруже друштву, породици и једни другима.
У свету данас живи више од милијарду особа старијих од 60 година, у Србији је сваки пети грађанин у тим годинама, последњих 10 година, а у САД они чине 15 одсто популације.

"Премостити јаз између старих и младих"

Амбасадор САД Кајл Скот оценио је да је неопходно премостити јаз између младих и старијих и учинити више како би обновнили везе између генерација.

"Њихово искуство, зрелост и мудрост су богатство сваког друштва", рекао је Скот и подсетио да је недавно ушао у категорију старијих од 60 година, што је, како је додао у шали, и разлог што га је повереница позвала на скуп.

Подсетио је да су битни програми који повезују младе и старе, као и они на којима се учи рад на компјутеру, а који имају највише посетилаца у сваком Америчком кутку.

Изложба је искоришћена да се ђацима, учесницима конкурса на тему међугенерацијске сарадње, у огранизацији Канцеларије поверенице, уруче награде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво