Дачић: У Србији борави 3.400 миграната са Блиског истока

У Србији од 2015. године бораве избеглице и мигранти са Блиског истока, а након великог избегличког таласа, њихов број се смањио на 3.400, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић на заседању Високог комесаријата УН за избеглице у Женеви.

Ивица Дачић је истакао да избеглице долазе из Азије и Африке и да, након транзита кроз земље чланице ЕУ, преко Србије желе да наставе пут ка развијенијим државама у Европи.

Министар је рекао да је Србија том изазову приступила хумано и одговорно, у складу са међународним стандардима, те да свима који се на мигрантском путу дуже задржавају на њеној територији обезбеђује – смештај, храну, обућу, одећу, здравствену заштиту и психо-социјалну помоћ.

Подсетио је и да у Србији још траје процес интеграције више од 300.000 избеглица и интерно расељених лица са територије бивше СФРЈ, док је у статусу интерно расељених више од 200.000 особа са КиМ, за које се ни после 19 година нису стекли услови за одрживи повратак.

"Надамо се да ће у следећем периоду доћи до позитивног развоја догађаја и у вези са овим питањем, и да ћемо интерно расељеним лицима моћи да понудимо решења, уз уважавање права која имају и која им не смеју бити одузета", нагласио је Дачић.

Додао је да једноставно решење за проблем расељења не постоји, али да се на примеру Регионалног стамбеног програма, који заједнички спроводе Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора, уз Европску комисију, УНХЦР, ОЕБС и Развојну банку Савета Европе, може наћи пут ка решењу.

Реч је о редовном, годишњем заседању које се одвија у фази релативног смиривања избегличко-мигрантске кризе у Европи и, с друге стране, очекиваног усвајања Глобалног споразума о избеглицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво