Школарци од данас уче о штедњи, картицама, приходима

Финансијска писменост и званично је ушла у школе, а први час је одржан у београдској школи "Дринка Павловић". О основним финансијским појмовима учиће око 15.000 малишана у 34 школе и осам предшколских установа у Србији. Током прве године финансијска писменост планирана је од првог до четвртог разреда.

Приходи и расходи, лични буџет, штедња – само су неки од појмова с којима су се ученици сусрели већ на првом часу. Збуњености није било, али јесте предзнања.

"Провучемо картицу кроз једну машину и унесемо пин и онда те паре које имам у картици, као да сам платио", прича један ученик.

Питања имају напретек, кажу учитељи.

"Мислим да ће им све бити занимљиво, они мени чак и показују интересовање за девизе. За неку причу картица, новца, како да троше", истиче Љиљана Новковић, учитељица ОШ "Дринка Павловић".

Финансијска писменост се уводи у школе од прошле године. За сада није посебан предмет, већ се учи на свим часовима. Знање треба ђацима да послужи практично, а једине оцене биће на Писа тестирању.

До сада су резултати били најлошији из логичког закључивања, али и практичне примене нпр. новца.

"Финансијска писменост није најважнија сама по себи, али јесте када је укомпонујемо са другим садржајима, када говоримо о развоју предузетничке мисли и идеје, када говоримо о дуалном образовању, високошколском образовању", објашњава Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање.

Финансијску писменосту уче основци у нижим разредима. Учитељи су прошли посебну обуку како би финансије лакше приближили најмлађима. До сада тек њих хиљаду. Догодине се очекује да их буде више и да о финансијама уче деца у свим школама у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво