Гојковић: У потрази за украденим делима пронаћи ћемо део себе

У Дому Народне скупштине данас је отворена изложба "Уметност која чека правду" посвећена несталим сликама, скулптурама и мобилијару у догађајима Петог октобра 2000, а председница парламента Маја Гојковић поручила је да се не сме одустати од потраге и да се покрадена уметничка дела морају вратити.

Вредност тих дела је, како је рекла, непроцењива, не само у материјалном смислу, већ пре свега зато што представљају важан део нашег културног идентитета и имају изузетну уметничко-историјску вредност.

Гојковићева је отварајући изложбу рекла да су то дела која једнако припадају свим грађанима, наводећи да је у паљењу зграде Скупштине пре 18 година нанета несагледива штета, јер је значајан део културног наслеђа нестао и до данас није враћен.

Гојковићева је поручила да треба наставити с потрагом за тим делима и свим осталим што је нестало из Дома Народне скупштине, као и да се неће одустати од тога да се Србији врати "непроцењиво благо".

Апеловала је на све грађане који било шта знају о тим уметничким делима да то јаве скупштини, наводећи да је управо захваљујући савесним грађанима у протеклих неколико месеци враћен део отуђеног намештаја.

"Али, на томе нећемо стати, јер у потрази за тим делима верујем да ћемо поново пронаћи и део себе", поручила је.

Додала је да је колекција уметничких дела приказаних на изложби настајала од 1936. године, а међу њима је поменула ремек дела Саве Шумановића, Петра Добровића, Косте Хакмана, Зоре Петровић, Васе Поморишца...

"И након Другог светског рата све до савременог доба скупштинска збирка је обогаћивана делима аутора из свих крајева тадашње Југославије, која су део изузетне збирке српског и југословенског сликарства 20. века", рекла је председница парламента.

Директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић рекла је да је изузетно почаствавана тиме што је музеј добио прилику да помогме Народној скупштини у реализацији ове изложбе.

"Као институција која се бави пре свега заштитом културних добара дата нам је могућност да кроз само приказивање копија несталих уметничких дела и мобилијара у овом скупштинском холу оживимо сећање на уметнике, ствараоце и предмете који су од 1937. године својим талентима и богатим опусима допринели да зидове овог здања красе пејзажи, портрети, иконе", рекла је Бојић.

Она је додала да Историјски музеј Србије заједно са Народном скупштином, изложбом жели да подсети јавност и покаже, у виду реплика, шта се све некада пре 5. октобра 2000. године налазило у Скупштини.

"Имаћете прилике да видите копије дела Стевана Боднарова, Зоре Петровић, Петра Лубарде, Живојина Влаића, Смиље Бојичић, Ђорђа Бошана, Војтеха Братуше, Пеђе Милосављевића и других. Као заштитари можемо да жалимо што ових дела више нема и да апелујемо да се овако нешто у нашој земљи више не догоди", навела је Бојићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво