Закон на доради, повраћај новца за оштећене мајке

Закон о финансијској подршци породици недавно је изазвао буру код породиља и трудница, због чега је реаговала и повереница за равноправност, али и удружења пацијената. Спорне одредбе закона сада треба да оцени Уставни суд, а надлежни поручују измена ће бити - уместо три обрачунаваће се пет просечних плата. Оштећене мајке имаће право на повраћај новца.

До јула Оливера Јововић мајка трогодишњег дечака који болује од спиналне атрофије мишића, није морала да бира. Прописи су јој омогућавали и лична примања и помоћ за дете. Пре неколико недеља, сазнала је да та правила више не важе.

Оливера Јововић из Удружења пацијената оболелих од спиналне атрофије мишића каже да је то дискриминација детета.

"Шта то значи, ако сам ја на боловању да мом детету не требају суплементи, да му не требају апарати који нису о трошку РФЗО-а и да му не треба додатна нега", рекла је Јововићева.

Ресорни министар поручује дошло је до неспоразума. Очекује да проблем буде решен.

"Туђа нега и помоћ направљена је искључиво за мајке које хоће да раде, а нема ко да им чува децу која имају посебне потребе. Све остале принадлежности и помоћи се налазе у Министарству здравља и ми смо спремни да заједно са Министарством здравља видимо шта то све треба да се помогне њима, лекови, медикаменти", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад,борачка и социјална питања.

Да Закон не води довољно бриге о трудницама и породиљама, први су подигли глас на порталу "Бебац". Зато су окупили и тим правника који ће радити на предлозима измене Закона.

"Највећу штету су претрпеле или ће претрпети жене које раде мање од 18 месеци пре отварања трудничког боловања. Не разумемо да трудничко боловање не улази у тај обрачун, што се никада раније није дешавало", каже Јасмина Михњак са портала "Бебац"

У још лошијем положају су жене предузетнице и оне које раде на уговорима о делу, тврде. Али и пољопривреднице које да да би оствариле права на породиљско морају да дуже од осталих тј. најмање 24 месеца уплаћују доприносе. Више ставки навела је тражећи оцену уставности Закона пред Уставним судом и повереница за равноправност.

Бранкица Јанковић каже да су то оне које се односе на ограничавање месечног износа накнаде на три просечне зараде, када се тај износ подели са 18, сматрајући да жене са вишим примањима које су дотле уредно плаћале порезе и доприносе су неоправдано стављене у неравноправан положај. 

Надлежни најављују измене.

"Статус трудница треба да буде бар приближно онакав какав је био док су радиле, финансијски статус, у том смислу ћемо имати измене и допуне закона којима ћемо исправити неће бити три него пет месечних давања", каже министарка Славица Ђукић Дејановић

"Можда да видимо модалитет да заштитимо од злоупотреба да чак и отворимо до неке плате максималне од 329.000 да то буде максималан износ. Кад то будемо изменили, свакако ће бити ретроактивно, њих нема много, ако их буде, биће рефундиране и неће бити оштећене", истакао је Ђорђевић.

Закон ће се мењати брзо, поручују надлежни, ако треба и више пута. Обећавају да ће ускоро, прво преко сајта, свака мајка која је оштећена моћи лично да им се обрати. А онда и пред Комисијом која ће бити формирана да размотри сваки случај појединачно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се