Ђорђевић: Оснивање локалних савета један од главних задатака

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да ће један од главних задатака Социјално-економског савета бити оснивање локалних савета и додао да очекује да ће они следеће године добити пун замах.

"Трипартитни дијалог је врло битан. Имамо 17 локалних савета, доста нам недостаје. Мислим да неке самоуправе не схватају значајну улогу коју савет има. Добро би било да нам дају инпуте, да чујемо њихова мишљења и проблеме", рекао је Ђорђевић на представљању социјално-економског савета у Скупштини Србије.

Додао је да је Министарство финансија, односно Влада Србије спремна да дају и финансијска средства за локалне савете. Похвалио је министра финансија Синишу Малог који, како каже, редовно долази на Колегијуме савета, наводећи да то није био случај са претходним министрима.

Ђорђевић је указао да социјално-економски савет није само прича о минималној цени рада већ је, каже, реч о успостављању дијалога између социјалних партнера и изразио уверење да ће тај дијалог у будућности јачати.

Подсетио је да социјално-економски савет може да дâ мишљење или препоруку која није обавезујућа, али да за Владу Србије може да буде добра смерница.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић навео је да социјално-економски савет има 18 чланова и да се све одлуке доносе консензусом, наводећи да је синергија Владе Србије, синдиката и послодаваца на високом нивоу.

Према његовим речима, на последње три седнице савета усвојено је 10 иницијатива за измене закона.

"Најбитнија ствар није само минимална цена рада већ усвајање националне стратегије будућег развоја и сарадње социјалних партнера", рекао је Ненезић.

Представник Синдиката Србије Љубисав Орбовић навео је да треба наставити разговоре о могућностима за укидање казнених пенала за оне који су пре 65. године отишли у пензију, док је његов колега Зоран Стојиљиковић из "Независности" оценио да пракса толерантног дијалога у Србији не стоји најбоље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи