Отворен погон за сушење бризантних експлозива у "Првој искри"

Свечано је обележено 80 година постојања компаније "Прва искра наменска" из Барича. Након отварања погона Т-3 за сушење бризантних експлозива, министар одбране Александар Вулин је рекао да већина земаља у окружењу сада увози експлозиве од нас, јер су њихове државе дигле руке од своје одбрамбене индустрије.

После обиласка погона министар одбране Александар Вулин истакао је да је некадашњи премијер Александар Вучић одбио да се одбрамбена индустрија Србије угаси, инсистирао је да на томе мора да се ради и тако је обезбеђен новац за ту индустрију.

Према Вулиновим речима, већина земаља у нашем окружењу сада увози експлозиве од нас, јер су њихове државе дигле руке од своје одбрамбене индустрије, док је наша држава, захваљујући упорности радника и запослених и разумевању онога што је потребно Војсци Србије и нашој производњи, наставила је да производи.

"Зато данас имамо фабрику која је успешна, зато можемо да кажемо да се надамо да ће одбрамбена индустрија Србије ове године оборити све рекорде и да ће остварити зараду од више од 600 милиона долара", истакао је Вулин.

Оценио је да је Војска Србије задовољна због развоја те индустрије, јер да није ње и да се не развија, наоружавали би се и опремали по вишим ценама искључиво на светском тржишту, и не овако брзо и јефтино, нити би могло да буде без политичких притисака.

Вулин је истакао да ће држава ојачати своју позицију и положај, и наставити да улаже у војну индустрију, додајући да од САД, преко Руске Федерације, Казахстана, земаља у окружењу, сви купују српску муницију, експлозив, као и сложене борбене системе.

Осврнувши се на историјат фабрике, генерални директор "Прве искре" Станоје Биочанин истакао је након деведесетих година и НАТО бомбардовања та фабрика била у веома лошем стању, да су многи мислили да је то њен крај и држава је предлагала гашење, јер ниједна производна трака није радила.

"Великим ентузијазмом свих запослених и залагањем молили смо државу да нас не затворе и обновили смо капацитете један по један, а ово је последњи објекат који је обновљен. Сада су нам сви објекти обновљени, капацитет је такав да смо некада бројали 500 радника, а сада имамо око 160 стално запослених и производимо већу количину експлозива него тада", нагласио је Биочанин.

"Прва искра" прошлу годину завршила је са укупним дохотком од око 19 милиона долара. Две трећине производње извози, а само у Француску ће ове године бити извезено више од 350 тона експлозива.

"Прва искра, поред производње бризантних експлозива, бави се и трансфером технологија по систему кључ у руке. И за овај период од 80 година, у неколико земаља света, извршила је трансфер технологија што је донело десетине милиона долара девизног прилива нашој земљи. 2011. годне смо имали уговор с Азербејџаном о трансферу технологије, завршили смо успешно тај трансфер и наплатили у пуном износу. Захваљујући управо и тим средствима, 'Наменска' је потпуно обновљена", каже Биочанин.  

Поводом јубилеја, Вулин је уручио компанији "Прва искра" и директору Биочанину Плакете Министарства одбране.

На завршетку свечаности директор "Прва искра наменска" уручио је министру одбране Захвалницу са плакетом за дугогодишњу сарадњу у име свих запослених.

Компанији је уручен и сертификат – Интегрисани систем менаџмента који додељује Војна контрола квалиета Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво