Шарчевић: Штрајк преурањен, добра понуда за просветаре

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је понуда тог министарства коју ће изнети синдикатима просветних радника разумна и развојна, те да је штрајк који су покренули у школама преурањен.

Младен Шарчевић је навео да је Министарство финансија синоћ послало рачуницу о којој ће се сутра преговарати и додао да математика једног од синдиката није најтачнија, те да 12 милиона евра који се помињу није довољно ако се сви просветни радници прабаце из групе 8-3 у групу 9-1.

"Онда морате да повучете све групе унутар саме просвете и када се онда сви остали наштелују, здравство и остали долазите до близу 10 милијарди динара годишње у 2019. години за шта сугурно буџет није спреман", рекао је Шарчевић новинарима након обиласка реновираних делова Стоматолошког факултета.

Како каже, вероватно ће се преговарати о предлогу који је већ на столу, а то је да 58 одсто запослених уђе у девету платну групу, те да намера да сви уђу у тај платни разред "девалвира саму матрицу".

"Легитимно је да свако каже шта мисли, али мислим да је ова понуда на столу јако добра, разумна и развојна", навео је Шарчевић.

Објашњава да би у тих предложених 58 одсто ушло око 25 одсто оних који по правилу о напредовању и захтевима могу да се квалификују да уђу у вишу платну групу, затим разредне старешине којих има отприлике исти проценат, просветни радници који раде са децом са сметњама у развоју и у комбинованим одељењима и око 500 њих који су већ у систему прошли све предвиђено без накнаде.

"Мислимо да је то око 58 одсто за 2019. годину, а намера је да у другој, 2020. години тај број буде значајно повећан. Ових осталих, 42 одсто, остају у групи 8-3, јер су на привремено повременим пословима и не испуњавају основни критеријум од осам година радног стажа", рекао је Шарчевић.

Он је додао да се овим питањем баве три министарства – просвете, финансија и државне управе и локалне самоуправе.

Министар Шарчевић каже да нема евиденцију о броју школа које штрајкују, те да неће "ни да броји ни да прети", али да свакако мисли да је штрајк преурањен.

"Да сутра људи чују оно што сте ви данас чули, тек би онда могли да донесу одлуку, а сада мало хватају залет", рекао је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво