Нови случај насиља у земунској школи, МУП на потезу

После прошлонедељног састанка Тима за спречавање вршњачког насиља са родитељима деце и директором земунске Основне школе "Раде Кончар" и предузимања свих мера да се проблем реши, насиље се поновило. Жртве су сада били дечаци који су малтретирали друга, а њихови родитељи траже заштиту за своју децу.

Министар просвете Младен Шарчевић напомиње да је то питање сада за МУП.

"Ми смо све те родитеље позвали, умирили их и дали им на знање да ће држава реаговати у свим доменима. Причу смо даље упутили ка МУП-у јер сада постоји сумња да је мајка детета које је било злостављано наговорила друге људе да се освете, а то заиста превазилази наше компетенције", каже Шарчевић. 

Додаје да реваншизам није био потребан, јер је случај, иако са закашњењем, био решен. 

"Мислим да су могли брже да реагују и тек ћу разговарати са њима, али овде сада има посла за полицију. Порука свих нас је јасна, то неће бити дозвољено", поручио је министар.

Каже да у сваком случају насиља треба да реагују и укључе се одрасли, педагог, наставници, држава, здравство, полиција...

"Никада не знате како ће се неко понети, али ми смо као држава решили да се ништа не гура под тепих. Радимо системска решења, али дуго се није реаговало и сада је барем све јавно", додаје министар.

Превенција насиља - задатак свих

Да ли је било психичког малтретирања ученика, још се утврђује у школи. Дечак који се жалио да га ученици из разреда малтретирају пребачен је у дуго одељење, али проблем насиља није решен, јер су правду решили да деле неки други ђаци.

"Министарство, сви стручни људи у министарству су ту заједно са Министарством просвете, а и њима да помогнемо да видимо како и на који начин да приђемо медијски и стручно тој деци и да видимо како и на који начин да уђемо у школе и да пробамо нешто да променимо. Морамо и ка тим родитељима да идемо и да схвате да морамо заједнички да се бавимо тиме, како породица, тако школа, тако друштво, свако из своје надлежности", наводи Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ово је случај када треба преиспитати пропусте и извући поуку, сматра повереница за заштиту равноправности.

"Ми стално заборављамо да треба да учимо и на нашим грешкама, да надлежни треба да анализирамо да ли је и где је дошло до пропуста, да ли се можда могло на време препознати то насиље, тачније дискриминација, јер се радило о случају да је дечак био искључиван из друштва, неједнако третиран због његовог имовинског статуса, породичног статуса, што је све забрањено и што треба да видимо на време и превенирамо", упозорава повереница Бранкица Јанковић.

Ако званична статистика показује да је свако четврто дете жртва вршњачког насиља, онда сви имамо разлога да будемо забринути. Насиље којем се не стане на пут на време рађа ново насиље - у породици, партнерским односима, насиљу на спортским и другим манифестацијама, и води ка озбиљним друштвеним проблемима.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара