Уговор Владе и компаније "Оракл" доноси олакшице за све

Србија је друга земља у Европи, после Велике Британије, која је успоставила Државну "Оракл клауд" управу, а захваљући том уговору између владине Канцеларија за информационе технологије и е-управу и компаније "Оракл", корист ће имати и држава, привреда и грађани, изјавио је директор те Канцеларије Михаило Јовановић.

"Захваљујући централизацији информационог система, 145 локалних пореских администрација грађани од Нове године више неће морати да иду у општину по податке о пореским обавезама, већ ће једним кликом на сајту добијати информације", рекао је Јовановић новинарима пред почетак годишње конференције "Оракл Импакт", на којој су представљене и све могућности иновативних технологија.

Јовановић је рекао да је Државни "Оракл клауд" модерна и сугурна платформа е-управе за пружање ефикасних услуга грађанима, привиреди и држави и заштиту приватности података.

Првим државним уговором са америчким гигантом обезбеђене су најбоље цене за све државне органе који користе то ИТ решење, у односу на раније појединачне набавке, рекао је Јовановић и додао да та уштеда износи два милиона евра.

Према његовим речима, уговор ће државној управи омогућити централизацију и консолидацију база података и софтверских производа на којима се заснивају неке од најбитнијих евиденција у Србији - регистар грађана, личних карти, адресних података, систем за обједињавање и размену података унутар државних органа и многих других.

Уговор ће, како је додао, допринети оптимизацији и реформи ИТ система управа у саставу Министарства финансија - Управе за трезор, Пореске управе, Управе за спречавање прања новца и Централног регистра обавезног социјалног осигурање, као и реформа уписа у катастар непокретности и катастар подземних водова кроз увођење е-катастра.

Генерални директор компаније "Оракл Србија и Црна Гора" Владимир Кнежевић навео је да је Влада Србије сарадњом показала јасну иницијативу и остварила конкретне кораке ка дигитализацији и стандардизацији система државне управе.
"Избором најновијих, светски признатих технологија, Канцеларија за ИТ и е-управу заузеће лидерско место у региону и омогућити нашим ИТ стручњацима да раде на најмодернијим системима чиме ће држава дугорочно омогућити боље услове свим својим грађанима и уједно смањити одлив стручњака", рекао је он.

На скупу је говорио и потпредседник компаније "Оракл" за регион Леополдо Боадо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара