Михајловић: Гласам за доживотни затвор за убице деце

У Министарству правде је формирана радна група поводом иницијативе фондације "Тијана Јурић" за промену Кривичног законика којом би убицама деце била досуђена доживотна казна затвора и надам се позитивном исходу, рекла је у Суботици Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије.

Отварајући Трећу међународну конференцију о безбедности деце "Безбедност и одговорност", Зорана Михајловић је рекла да гласа ЗА – за увођење доживотне казне затвора за убице деце, трудница и нејаких.

"Министарство правде је узело у разматрање предлог Фондације 'Тијана Јурић' о доживотном затвору за све оне који су извршили тешка кривична дела против деце, малолетника, трудница и нејаких. Заиста верујем да ћемо брзо имати промену кривичног закона у том смислу", рекла је Зорана Михајловић.

Ипак, сматра да о свему, па и о могућности условног отпуста из затвора за најтеже злочинце, треба да се изјасни струка. 

Министарка истиче да Влада Србије, невладине организације и медији треба да делују заједно на превенцији насиља и едукацији деце и родитеља.

У струци наводе да хуманост треба показати према жртвама злочина и њиховим породицама, а не према злочинцима који су најчешће, повратници.

"Казна није нешто што се ради као одмазда, али је казна нешто што ће спречити онога ко је то једном урадио, да уради још једном", рекла је психолошкиња Живица Павловић.

Игор Јурић, оснивач фондације "Тијана Јурић", нагласио је да овом иницијативом не желе освету, враћање у 18. век, већ да желе да људи који су починили злочин, а повратника је много, више за то не добију прилику.

"Желимо да заштитимо нашу децу и да смањимо број злочина", рекао је Јурић.

"Не желим да се овде ствара фама да се ми боримо против закона Европске уније и да кршимо људска права, једноставно ако је једна Велика Британија увела такав један закон и има могућност да казни убице и најтеже починиоце кривичних дела, зашто то не би урадили и ми", рекао је Јурић који се нада скором предлогу пред Скупштином. 

Амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин навео је да је злостављање деце глобалан проблем.

"У Шведској је прошле године пријављено 23.000 случајева злостављања деце, тек стотину људи је осуђено, што је премало. Спремни смо да сарађујемо са Србијом на спречавању насилника који преко интернета покушавају да нанесу деци зло", навео је Лундин.

На конференцији се говорило и о систему за брзо узбуњивање јавности о несталој деци "Амбер алерт" који постоји у више европских земаља као и о вршњачком насиљу.

"У Србији ретке отмице деце, чешћа бежања"

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је да припадници полиције поступају одмах и хитно у свим случајевима нестанка деце, напомињући да је неопходно правити разлику између кривичног дела отмице и бежања од куће због неслагања са родитељима, старатељима, због лоших оцена, љубави, бежања из социјалних установа...

"У јавности се често на погрешан начин то интерпретира и тако ствара потпуно лажна слика, па често имамо наслове како је нестало више стотина деце", рекла је Поповић Ивковић истичући да су отмице у Србији јако ретке.

Када се ради о потенцијалном кривичном делу, полиција у сарадњи са тужилаштвом, одмах предузима све хитне мере које јој стоје на располагању.

"Често уз сагласност родитеља или старатеља објављујемо фотографију несталог детета и користимо сва расположива средства јавног информисања, као и социјалних мрежа. Ми имамо, такорећи, наш 'Амбер Алерт'", навела је државна секретарка.

Истакла је да су у Србији отмице деце веома ретке, али да се сви случајеви са посебном пажњом процењују, како би се утврдио непосредни ризик.

Појаснила је да је "Амбер Алерт" непрофитна организација која окупља око 20 европских земаља.

"Чланице Европске уније, тачније Словенија, Аустрија, Хрватска и Мађарска нису у тој организацији, као ни 70 одсто земаља у свету. МУП Србије наравно разматра могућност увођења 'Амбер Алерт система', руководећи се, пре свега, нашим законодавством и водећи рачуна о заштити личности и приватности", указала је Поповић Ивковић.

Тај систем, како је додала, подразумева да грађани буду додатна помоћ полицији у проналажењу отетог малолетног лица.

"Ми то већ чинимо, као што рекох, у ситуацијама када проценимо да је то неопходно. Уз сагласност родитеља или старатеља објављује се фотографија малолетне особе и сви детаљи који би помогли у ефикасном проналажењу детета", рекла је Поповић Ивковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво