Обележен Дан Народне Републике Кине

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг организовао је пријем у амбасади поводом 69 година oбележавања Дана Народне Републике Кине. Пријему су присуствовали председник Србије Александар Вучић и представници Владе Србије.

"Данас славимо Дан Народне Републике Кине и велику историјску посету председника Александра Вучића нашој земљи", рекао је Ли Манчанг и подсетио да је током те посете потписано 12 споразума у укупној вредности од три милијарде америчких долара.

Навео је да је кинеско-српска сарадња од инфраструктурне прешла на индустријску и изразио задовољство што је председник Кине Си Ђинпинг обећао да ће поново доћи у Србију и што је позвао Вучића да у априлу поново посети Кину.

"То се ретко дешава", рекао је амбасадор и подсетио да је Вучић тај позив добио одмах након Путина.

Ли је подсетио да се првог октобра 1949. године "родила нова Кина" и да од тада та земља "стоји на својим ногама и спроводи независну и самосталну политику".

Подсетио је и да су 1978. године почеле реформе, те да се од тада Кина отворила према свету и напредује крупним корацима.

"Пре седам година, на 18. конгресу Комунистичке партије Кине наш председник Си Ђинпинг је изабран за председника те партије. Кина је ушла у ново доба – социјализам са кинеском бојом. Кинези хоће да остваре свој велики сан – сан обнове кинеског народа", рекао је амбасадор.

Захвалио је пријатељима, а посебно Србији на подршци коју пружа Кини.

Иначе, Ли Манчанг је на свечаном пријему одсвирао две песме на фрули коју му је поклонио Вучић, а једна од њих била је "Тамо далеко".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво