Штрајк просветара, скраћени часови у више од 500 школа

У више од пет стотина школа у Србији скраћени су часови. Просветари су одлучили да радикализују штрајк незадовољни предлогом Закона о платним разредима. Наиме, осим разредних старешина, они су сврстани у нижу платну групу у односу на остале у јавном сектору који такође имају седми степен стручне спреме.

У 29 крагујевачких школа родитељи од данас по своју децу долазе раније. Скраћених часова нема свега у две школе. Различито гледају на мотиве штрајкача, страхују и како ће то утицати на учење.

У Чачку скраћени часови у свих 29 основних и средњих школа. На северу у Вршцу одлука о трајању часова препуштена је сваком наставнику.

Тако је и у главном граду. Синдикалци поручују да протестују у складу са законом и да деца неће осетити последице.

"Што се тиче радикализације она подразумева да ће до краја недеље бити скраћени часови на 30 минута у случају да се не договоримо са онима са којима се већ увелико договарамо, а то је Влада Србије. У Београду штрајк изгледа хаотично, негде се скраћују часови, негде наставници излазе", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Током преговора у деветој групи, ресорно министарство видело је разредне старешине, њих готово 38.000. Остало је још 27.100 просветних радника са седмим степеном стручне спреме за које синдикати траже да буду у истој групи као, на пример, и лекари опште праксе.

"Са старешинама које објективно више раде него неко ко нема, имате да је та маса људи у првој категорији, већ од 1. јануара могуће да буде 58 посто система. Ако вам остане 42 одсто, ви тамо имате један број младих људи који не могу тако лако да испуне овај критеријум, што је логично. Ја сам био млад и нисам имао одмах плату као старији колега. Имате један број људи који сада захтевају да себе одмах виде у бољој категорији уместо да испуне кеитеријуме", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

То се просветарима не допада.

"Са ова три штрајка смо успели да библиотекаре из седмног пребацимо у осмо три и пребачене су разредне старешине у девето један. Али ми не желимо да делимо људе, зато што за то не треба више новца", каже Владимир Аџич, члан Председништва СПРС-а.

Часови остају скраћени до новог сусрета просветара с премијерком и ресорним министрима. Уколико се ни тада не договоре, најављују да ће решење тражити испред Владе Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи